Diet of three chiropteran species in Northwestern Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV KUZEYBATI TÜRKİYEDE ÜÇ YARASA TÜRÜNÜN DİYET ANALİZİ (Rhinolophus euryale, Miniopterus schreibersii, Myotis emarginatus) Korhan Çavuşoğlu Çevre Bilimleri M.S. Tezi, 2003 Tez Danışmanı: Andrzej Furman Anahtar Kelimeler: Chiroptera, Diet, Turkey Bu çalışmada, Kuzeybatı Türkiyede üç yarasa türünün {Rhinolophus euryale, Miniopterus schreibersii, Myotis emarginatus) diyetleri araştırıldı. Yarasa türlerinin dietleri dışkı örneklerinin analiz edilmesi ile incelendi. Örnekler kuzeybatı Türkiyede 10 ayrı mağaradan 2002 yılının yazında toplandı. Diyet maddelerinin tanımlanması dışkı örneklerinin analizi ve elde edilen böcek parçalarmm tanımlama anahtarları ile karşılaştırılması ile yapıldı. Diet maddelerinin oranlan hacimsel yüzde olarak ifade edildi. Farklılıklar istatitistiksel olarak incelendi. Benzer dietler içeren örneklerin bulunması için `küme analizi` kullanıldı. Analiz sırasında altı farklı böcek takımı tanımlandı. Lepidoptera ve Coleoptera en yüksek oranda bulunan böcek takımları oldu. R. euryale ve M. schreibersii türlerinin dietleri arasındaki farkılıklarm istatiksel olarak anlamlı olduğu bulundu. Bölgedeki böcekçil yarasaların diyetlerindeki yüksek Lepidoptera oranı biyolojik pest kontrolü ve bu türlerin tarım uygulamalarındaki aşın pestisid kullanımına muhtemel duyarlılığını göstermesi açısından önemlidir. Ill DIET OF THREE CHIROPTERAN SPECIES IN NORTHWESTERN TURKEY (Rhinolophus euryale, Miniopterus schreibersii, Myotis emarginatus) Korhan Çavuşoğlu Environmental Science M.S. Thesis, 2003 Thesis Supervisor: Andrzej Furman Keywords: Chiroptera, Diet, Turkey In this study the diet of three chiropteran species {Rhinolophus euryale, Miniopterus schreibersii, Myotis emarginatus) in northwestern Turkey was investigated. Diet of these bat species are investigated by analyzing fecal samples. Samples were collected from 10 underground roosts in the northwestern Turkey in the summer of 2002. Identification of dietary items is done by analysis of fecal items and comparison of recovered insect fragments with the identification keys by Whitaker (1988), and Shiel et al. (1997). Proportions of dietary items are expressed as volumetric percentages. The differences are analyzed statistically. Cluster analysis is applied in order to group samples with similar diets. Six different insect orders are identified in the analysis. Lepidoptera and Coleoptera are the most heavily consumed insect orders followed by Diptera and Neuroptera. The differences in diet between R. euryale and M. schreibersii species are found to be statistically significant. The substantial Lepidoptera proportion in the diet of insectivorous bat species in the region is important both as biological pest control and the vulnerability of these species to excessive usage of pesticides in agricultural applications.
Collections