Sustainability assessment of selected dairy farms using social multi criteria approach
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde Türkiye'de süt çiftlikleri modernize ediliyor ve ülke çapında bunun başarılı örnekleri bulunmakta. Ancak büyük çiftlikler desteklenirken sosyal ve çevresel faktörler göz ardı edilebiliyor. Bu çalışmanın amacı farklı yönetim pratikleri olan çiftlikleri karşılaştırmak ve süt çiftlikleri bazında sürdürülebilirliklerini ölçmek. Bu çalışma için, literatür taramasına ve paydaşlara dayanarak bir sürdürülebilirlik çerçevesi geliştirildi. Yem yönetimi, sürü yönetimi, gübre yönetimi, sosyal organizasyon bu çerçevenin ana bileşenlerini oluşturuyor ve çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik boyutlarını kapsıyor. Bu çalışmadaki süt çiftlikleri, çok amaçlı örnekleme yöntemi ile seçildi. Süt çiftlikleri çiğ süt sattıkları işletme tesisine göre sınıflandırıldılar, bunlar; kooperatif, endüstriyel süt işleme tesisleri ve çiğ süt satın alan tüketicilerdi. Anket yöntemiyle seksen çiftlikten nicel ve nitel veri toplandı. Anketten toplanan bilgilere dayanarak kaynak, enerji, su ve işgücü nicel ve nitel veri olarak hesaplandı. Sürdürülebilirlik değerlendirmesi sosyal çoklu kriter metodolojisi kullanılarak hesaplandı. Çiftlik örneklemlerinden çiftlik yönetimi ve süt üretim yöntemleri sürdürülebilirlik açısından değerlendirildi. Çiftliklerin nihai karşılaştırılması için NAIADE programı kullanıldı. Değerlendirmelerin sonuçları küçük ve kooperatif üyesi çiftliklerin daha sürdürülebilir olduğunu gösterdi. Geliştirilen yöntemi kullanarak, çalışmanın genel çiftlik popülasyonu üzerinde daha büyük örneklem sayısı ile tekrarlanması ve sonuçların karşılaştırılması önerilmektedir. Bu çalışmanın sonuçlarının çiftlik seviyesinde sürdürülebilirlik tartışmalarına bir başlangıç oluşturması hedeflenmektedir. Turkish dairy industry is being modernized and there are many successful examples. Big farms are supported while ecologic and social factors can often be overlooked. Objective of the research is to quantify sustainability at dairy farm level and compare farms with different management practices. The study examined current dairy production practices on farms assessing resource and energy uses as well as management and industry structure. Based on literature and stakeholders, a sustainability assessment framework was developed. Feed management, herd management, manure management and social organization are the main components in the framework and encompass environmental, social and economic dimensions. Dairy farms were selected by purposive sampling method. Dairy farms are categorized based on the processor they sell raw milk to; industrial milk processors, co-operatives and directly to consumers. Qualitative and quantitative data is collected from eighty farms via questionnaire. Based on the questionnaire; resource, energy, water and labor criteria were quantified using both qualitative and quantitative data. Sustainability assessment was conducted using Social Multi Criteria Evaluation methodology. A snapshot of the farms was taken and their performances based on farm management and milk production practices were compared from a sustainability standpoint. NAIADE is used for final comparison of the farms. Results indicate that small cooperative member farms are more sustainable. Using the same framework, larger studies with a larger sample size are encouraged to be conducted to see if general farm population reflects results of this study. Results of the assessment aim to start discussing sustainability at farm level.
Collections