Çernobil kazasından sonra çay ve diğer gıdalardaki Cs-137`nin insana geçişinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÇERNOBİL KAZASINDAN SONRA ÇAY VE Dİ?ER GIDALARDAKİ Cs-137'nin İNSANA GEÇİŞİNİN İNCELENMESİ Doktora Tezi M. Atıf ÇETİNER GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZ Bu çalışmada, radyoaktif olarak kirlenmiş çayın sindirim yoluyla tüketilmesi sonucu Cs-137'nin insana geçiş faktörü hesaplanmıştır. Cs-137 için ICRP-30'da verilen (a,T1,T2) parametrelerine göre geçiş faktörü % 31.96 bulunmuştur. Potasyum vücut yükü hesaba katılarak elde edilen (a,T1,T2) parametreleri kullanıldığında ise geçiş faktörü % 33.63 bulunmuştur. Türkiyede insanların 1988 yılında aldıkları radyasyonun %76'sı, 1989 yılında ise 5681 ' 1 çaydaki Cs-137 aktivitesinden olmuştur. Kalan aktivite ise diğer gıdalardan kaynaklanmaktadır. 11 TRANSFER OF 137Cs IN TEA AND OTHER FOODS TO HAN AFTER THE CHERNOBYL ACCIDENT IN TURKEY Ph. D. Thesis M.Atıf ÇETİNER GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Abstract In this investigation, the transfer factor of 137Cs to man from radioactively contaminated tea by ingestion is calculated. The transfer factor was obtained as % 31.96 by using (a,T1,T2) parameters of 137Cs retention function given in ICRP-30. The transfer factor used (a.T1,T2) parameters which are taken into account potassium body burden was found to be % 33.63. In Turkey people were affected from 137Cs activity of tea in 1988, percent of 76, and the remaining percentages (24) may come from other food sources. However, in 1989, 81 percent come from tea and the remaining from other food sources. m
Collections