Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzmen, Atilla
dc.contributor.authorÇetiner, M.Atif
dc.date.accessioned2020-12-10T14:23:25Z
dc.date.available2020-12-10T14:23:25Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/306339
dc.description.abstractÇERNOBİL KAZASINDAN SONRA ÇAY VE Dİ?ER GIDALARDAKİ Cs-137'nin İNSANA GEÇİŞİNİN İNCELENMESİ Doktora Tezi M. Atıf ÇETİNER GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZ Bu çalışmada, radyoaktif olarak kirlenmiş çayın sindirim yoluyla tüketilmesi sonucu Cs-137'nin insana geçiş faktörü hesaplanmıştır. Cs-137 için ICRP-30'da verilen (a,T1,T2) parametrelerine göre geçiş faktörü % 31.96 bulunmuştur. Potasyum vücut yükü hesaba katılarak elde edilen (a,T1,T2) parametreleri kullanıldığında ise geçiş faktörü % 33.63 bulunmuştur. Türkiyede insanların 1988 yılında aldıkları radyasyonun %76'sı, 1989 yılında ise 5681 ' 1 çaydaki Cs-137 aktivitesinden olmuştur. Kalan aktivite ise diğer gıdalardan kaynaklanmaktadır. 11
dc.description.abstractTRANSFER OF 137Cs IN TEA AND OTHER FOODS TO HAN AFTER THE CHERNOBYL ACCIDENT IN TURKEY Ph. D. Thesis M.Atıf ÇETİNER GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Abstract In this investigation, the transfer factor of 137Cs to man from radioactively contaminated tea by ingestion is calculated. The transfer factor was obtained as % 31.96 by using (a,T1,T2) parameters of 137Cs retention function given in ICRP-30. The transfer factor used (a.T1,T2) parameters which are taken into account potassium body burden was found to be % 33.63. In Turkey people were affected from 137Cs activity of tea in 1988, percent of 76, and the remaining percentages (24) may come from other food sources. However, in 1989, 81 percent come from tea and the remaining from other food sources. men_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizik ve Fizik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectPhysics and Physics Engineeringen_US
dc.titleÇernobil kazasından sonra çay ve diğer gıdalardaki Cs-137`nin insana geçişinin incelenmesi
dc.title.alternativeTransfer of 137 Cs in tea and other foods to man after the chernobyl accident in Turkey
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCs-137
dc.subject.ytmTurkey
dc.subject.ytmTea
dc.subject.ytmChernobyl nuclear reactor accident
dc.subject.ytmRadioactivity
dc.identifier.yokid11651
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid11651
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess