Silivri yoğurdundan izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktiviteleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
SİLİVRİ YO?URDUNDAN İZOLE EDİLEN LAKTIK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİ (Doklara Tezi) Şener TULUMO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1996 ÖZ Araştırma, İstanbul'un Silivri ilçesi ve köylerinden toplanan 1 5 yoğurt örneği üzerinde yürütülmüştür. Yoğurtlarda 1.8x10-705x10 adet/ml Streptococcus, 0.4xl06-444xl06 adet/ml Lactobacillus, 0.00-4.2xl06 adet/ml maya ve küf tespit edilmiştir. Bir örnekte 0.38x10 koliform grubu bakteri saptanmıştır. Yoğurtlardan toplam 60 adet suş izole ve identifıye edilmiştir. Suşların 25 adedi Lactobacillus bulgaricus, 5 adedi Lactobacillus lactis,24 adedi Streptococcus thermophilus ve 6 adedi Streptococcus sp. olarak tespit edilmiştir. Bakterilerin laktik asit, proteolitik aktivite, asetaldehit,' diasetil ve hidrojen peroksit üretimleri % 10 yağsız süt'den hazırlanan besiyerinde kantitatif olarak saptanmıştır. Hidrojen sülfür üretimleri kalitatif olarak Üç Şekerli Demir Agar'da tespit edilmiştir. L. bulgaricus suşları % 0.38-1.36 laktik asit, 0.11-28 mg/ml tirosin, 0.82-11.00 ug/ml asetaldehit ve 7.11- 8.88 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L. bulgaricus'un bazı suşları hidrojen sülfür oluşturmuşlardır. L.lactis suşları % 0.72-1.44 laktik asit, 0.12-0.27 mg/ml tirosin, 1.50-4.94 ug/ml asetaldehit ve 4.22-6.66 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L.lactis'un bir susu hidrojen sülfür oluşturmuştur. S. thermophilus suşları % 0.46-1.03 laktik asit, 0.038-0.125 mg/ml tirosin, 1.38-7.70 ug/ml diasetil ve 2.22-13.30 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Streptococcus sp. suşları % 0.46-0.90 laktik asit, 0.050-0.78 mg/ml tirosin, 1.94-6.90 ug/ml diasetil ve 1.55-14.60 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen peroksit üretmemişlerdir. Genel olarak Lactobacillus'hr, Streptococcus'lar oranla daha yüksek metabolik ürünler meydana getirmişlerdir.L.bulgaricus suşları Escherichia coli 0.00-5.00 mm, Staphylococcus aureus koagülaz (+) 0.00-7.00 mm ve mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-) 1.00-8.00 mm yarı çapında inhibisyon zonları oluşturmuştur. L.lactis suşları E.coli 0.00-3.00 mm ve S.aureus koagülaz (-) 1.00-6.00 mm yarı çapında zonlar meydana getirmiştir. L.lactis suşlarının S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etkisi gözlenmemiştir. S.thermophilus suşları E.coli ve S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etki göstermemiştir. S.thermophilus suşları S.aureus koagülaz (-) 0.00-11.00 mm yarı çapında zonlar belirlenmiştir. Streptococcus sp. suşları hiçbirisi test bakterileri üzerinde inhibisyonik etki göstermemiştir. Bilim Kodu : 401.01.02 Anahtar kelimeler : Yoğurt, S.thermophilus, L-bulgaricus, Metabolit Bileşikler, İnhibisyon, E. coli, S. aureus Sayfa adedi : 82 Tez yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEY ATLI SİLİVRİ YO?URDUNDAN İZOLE EDİLEN LAKTIK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİ (Doklara Tezi) Şener TULUMO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1996 ÖZ Araştırma, İstanbul'un Silivri ilçesi ve köylerinden toplanan 1 5 yoğurt örneği üzerinde yürütülmüştür. Yoğurtlarda 1.8x10-705x10 adet/ml Streptococcus, 0.4xl06-444xl06 adet/ml Lactobacillus, 0.00-4.2xl06 adet/ml maya ve küf tespit edilmiştir. Bir örnekte 0.38x10 koliform grubu bakteri saptanmıştır. Yoğurtlardan toplam 60 adet suş izole ve identifıye edilmiştir. Suşların 25 adedi Lactobacillus bulgaricus, 5 adedi Lactobacillus lactis,24 adedi Streptococcus thermophilus ve 6 adedi Streptococcus sp. olarak tespit edilmiştir. Bakterilerin laktik asit, proteolitik aktivite, asetaldehit,' diasetil ve hidrojen peroksit üretimleri % 10 yağsız süt'den hazırlanan besiyerinde kantitatif olarak saptanmıştır. Hidrojen sülfür üretimleri kalitatif olarak Üç Şekerli Demir Agar'da tespit edilmiştir. L. bulgaricus suşları % 0.38-1.36 laktik asit, 0.11-28 mg/ml tirosin, 0.82-11.00 ug/ml asetaldehit ve 7.11- 8.88 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L. bulgaricus'un bazı suşları hidrojen sülfür oluşturmuşlardır. L.lactis suşları % 0.72-1.44 laktik asit, 0.12-0.27 mg/ml tirosin, 1.50-4.94 ug/ml asetaldehit ve 4.22-6.66 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L.lactis'un bir susu hidrojen sülfür oluşturmuştur. S. thermophilus suşları % 0.46-1.03 laktik asit, 0.038-0.125 mg/ml tirosin, 1.38-7.70 ug/ml diasetil ve 2.22-13.30 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Streptococcus sp. suşları % 0.46-0.90 laktik asit, 0.050-0.78 mg/ml tirosin, 1.94-6.90 ug/ml diasetil ve 1.55-14.60 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen peroksit üretmemişlerdir. Genel olarak Lactobacillus'hr, Streptococcus'lar oranla daha yüksek metabolik ürünler meydana getirmişlerdir.L.bulgaricus suşları Escherichia coli 0.00-5.00 mm, Staphylococcus aureus koagülaz (+) 0.00-7.00 mm ve mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-) 1.00-8.00 mm yarı çapında inhibisyon zonları oluşturmuştur. L.lactis suşları E.coli 0.00-3.00 mm ve S.aureus koagülaz (-) 1.00-6.00 mm yarı çapında zonlar meydana getirmiştir. L.lactis suşlarının S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etkisi gözlenmemiştir. S.thermophilus suşları E.coli ve S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etki göstermemiştir. S.thermophilus suşları S.aureus koagülaz (-) 0.00-11.00 mm yarı çapında zonlar belirlenmiştir. Streptococcus sp. suşları hiçbirisi test bakterileri üzerinde inhibisyonik etki göstermemiştir. Bilim Kodu : 401.01.02 Anahtar kelimeler : Yoğurt, S.thermophilus, L-bulgaricus, Metabolit Bileşikler, İnhibisyon, E. coli, S. aureus Sayfa adedi : 82 Tez yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEY ATLI
Collections