Silivri yoğurdundan izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktiviteleri
dc.contributor.advisor | Beyatlı, Yavuz | |
dc.contributor.author | Tulumoğlu, Şener | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T14:18:09Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T14:18:09Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/305804 | |
dc.description.abstract | SİLİVRİ YO?URDUNDAN İZOLE EDİLEN LAKTIK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİ (Doklara Tezi) Şener TULUMO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1996 ÖZ Araştırma, İstanbul'un Silivri ilçesi ve köylerinden toplanan 1 5 yoğurt örneği üzerinde yürütülmüştür. Yoğurtlarda 1.8x10-705x10 adet/ml Streptococcus, 0.4xl06-444xl06 adet/ml Lactobacillus, 0.00-4.2xl06 adet/ml maya ve küf tespit edilmiştir. Bir örnekte 0.38x10 koliform grubu bakteri saptanmıştır. Yoğurtlardan toplam 60 adet suş izole ve identifıye edilmiştir. Suşların 25 adedi Lactobacillus bulgaricus, 5 adedi Lactobacillus lactis,24 adedi Streptococcus thermophilus ve 6 adedi Streptococcus sp. olarak tespit edilmiştir. Bakterilerin laktik asit, proteolitik aktivite, asetaldehit,' diasetil ve hidrojen peroksit üretimleri % 10 yağsız süt'den hazırlanan besiyerinde kantitatif olarak saptanmıştır. Hidrojen sülfür üretimleri kalitatif olarak Üç Şekerli Demir Agar'da tespit edilmiştir. L. bulgaricus suşları % 0.38-1.36 laktik asit, 0.11-28 mg/ml tirosin, 0.82-11.00 ug/ml asetaldehit ve 7.11- 8.88 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L. bulgaricus'un bazı suşları hidrojen sülfür oluşturmuşlardır. L.lactis suşları % 0.72-1.44 laktik asit, 0.12-0.27 mg/ml tirosin, 1.50-4.94 ug/ml asetaldehit ve 4.22-6.66 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L.lactis'un bir susu hidrojen sülfür oluşturmuştur. S. thermophilus suşları % 0.46-1.03 laktik asit, 0.038-0.125 mg/ml tirosin, 1.38-7.70 ug/ml diasetil ve 2.22-13.30 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Streptococcus sp. suşları % 0.46-0.90 laktik asit, 0.050-0.78 mg/ml tirosin, 1.94-6.90 ug/ml diasetil ve 1.55-14.60 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen peroksit üretmemişlerdir. Genel olarak Lactobacillus'hr, Streptococcus'lar oranla daha yüksek metabolik ürünler meydana getirmişlerdir.L.bulgaricus suşları Escherichia coli 0.00-5.00 mm, Staphylococcus aureus koagülaz (+) 0.00-7.00 mm ve mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-) 1.00-8.00 mm yarı çapında inhibisyon zonları oluşturmuştur. L.lactis suşları E.coli 0.00-3.00 mm ve S.aureus koagülaz (-) 1.00-6.00 mm yarı çapında zonlar meydana getirmiştir. L.lactis suşlarının S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etkisi gözlenmemiştir. S.thermophilus suşları E.coli ve S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etki göstermemiştir. S.thermophilus suşları S.aureus koagülaz (-) 0.00-11.00 mm yarı çapında zonlar belirlenmiştir. Streptococcus sp. suşları hiçbirisi test bakterileri üzerinde inhibisyonik etki göstermemiştir. Bilim Kodu : 401.01.02 Anahtar kelimeler : Yoğurt, S.thermophilus, L-bulgaricus, Metabolit Bileşikler, İnhibisyon, E. coli, S. aureus Sayfa adedi : 82 Tez yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEY ATLI | |
dc.description.abstract | SİLİVRİ YO?URDUNDAN İZOLE EDİLEN LAKTIK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİ (Doklara Tezi) Şener TULUMO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 1996 ÖZ Araştırma, İstanbul'un Silivri ilçesi ve köylerinden toplanan 1 5 yoğurt örneği üzerinde yürütülmüştür. Yoğurtlarda 1.8x10-705x10 adet/ml Streptococcus, 0.4xl06-444xl06 adet/ml Lactobacillus, 0.00-4.2xl06 adet/ml maya ve küf tespit edilmiştir. Bir örnekte 0.38x10 koliform grubu bakteri saptanmıştır. Yoğurtlardan toplam 60 adet suş izole ve identifıye edilmiştir. Suşların 25 adedi Lactobacillus bulgaricus, 5 adedi Lactobacillus lactis,24 adedi Streptococcus thermophilus ve 6 adedi Streptococcus sp. olarak tespit edilmiştir. Bakterilerin laktik asit, proteolitik aktivite, asetaldehit,' diasetil ve hidrojen peroksit üretimleri % 10 yağsız süt'den hazırlanan besiyerinde kantitatif olarak saptanmıştır. Hidrojen sülfür üretimleri kalitatif olarak Üç Şekerli Demir Agar'da tespit edilmiştir. L. bulgaricus suşları % 0.38-1.36 laktik asit, 0.11-28 mg/ml tirosin, 0.82-11.00 ug/ml asetaldehit ve 7.11- 8.88 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L. bulgaricus'un bazı suşları hidrojen sülfür oluşturmuşlardır. L.lactis suşları % 0.72-1.44 laktik asit, 0.12-0.27 mg/ml tirosin, 1.50-4.94 ug/ml asetaldehit ve 4.22-6.66 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. L.lactis'un bir susu hidrojen sülfür oluşturmuştur. S. thermophilus suşları % 0.46-1.03 laktik asit, 0.038-0.125 mg/ml tirosin, 1.38-7.70 ug/ml diasetil ve 2.22-13.30 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Streptococcus sp. suşları % 0.46-0.90 laktik asit, 0.050-0.78 mg/ml tirosin, 1.94-6.90 ug/ml diasetil ve 1.55-14.60 ug/ml hidrojen peroksit üretmişlerdir. Suşların hiç birisi hidrojen peroksit üretmemişlerdir. Genel olarak Lactobacillus'hr, Streptococcus'lar oranla daha yüksek metabolik ürünler meydana getirmişlerdir.L.bulgaricus suşları Escherichia coli 0.00-5.00 mm, Staphylococcus aureus koagülaz (+) 0.00-7.00 mm ve mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-) 1.00-8.00 mm yarı çapında inhibisyon zonları oluşturmuştur. L.lactis suşları E.coli 0.00-3.00 mm ve S.aureus koagülaz (-) 1.00-6.00 mm yarı çapında zonlar meydana getirmiştir. L.lactis suşlarının S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etkisi gözlenmemiştir. S.thermophilus suşları E.coli ve S.aureus koagülaz (+) üzerinde hiç bir inhibisyonik etki göstermemiştir. S.thermophilus suşları S.aureus koagülaz (-) 0.00-11.00 mm yarı çapında zonlar belirlenmiştir. Streptococcus sp. suşları hiçbirisi test bakterileri üzerinde inhibisyonik etki göstermemiştir. Bilim Kodu : 401.01.02 Anahtar kelimeler : Yoğurt, S.thermophilus, L-bulgaricus, Metabolit Bileşikler, İnhibisyon, E. coli, S. aureus Sayfa adedi : 82 Tez yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEY ATLI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Silivri yoğurdundan izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktiviteleri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Antimicrobial activity | |
dc.subject.ytm | Lactic acid bacteria | |
dc.subject.ytm | İstanbul-Silivri | |
dc.subject.ytm | Yoghurt | |
dc.subject.ytm | Metabolik activation | |
dc.identifier.yokid | 55117 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 55117 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |