Hamsi balığından (Engraulis anchoita) izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
HAMSİ BALIGINDAN( Engraulis anchoita ) İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Pmar MURSALO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Araştırmada, hamsi balığı {Engraulis anchoita) örneklerinden toplam 22 adet Lactobacillus izole edilmiştir. Lactobacillıts'larm tamamının Thermobacterium İA grubuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin, identifikasyon sonuçları, 12 sinin Lactobacillus lactis, 5 inin Lactobacillus helveticus, 3 ünün Lactobacillus bulgaricus ve 2 sinin Lactobacillus delbrueckii olduğunu göstermiştir. Bakterilerin ürettiği laktik asit miktarı, % lO'luk yağsız süt tozu besiyerinde titrasyon metodu ile hidrojen peroksit, MRS sıvı besiyerinde kantitatif olarak spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Lactobacillus suşlanmn % 0.234 -0.513 oranında laktik asit, 0.063-0.120 jıg/ml oranında H2O2 ürettikleri saptanmıştır. Suşlann ürettiği hidrojen sülfür Triple Suger Iron Agar' da belMenmiştir. Suşlann hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Lactobacillus suşlanmn Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagülaz (+), mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-), Pseudomonas fluorescens ve Aerobacter aerogenes üzerindeki inhibisyon etkileri agar diffuzyon yöntemi ile belirlenmiştir. E. coli üzerinde L. lactis suşlan 12.40-26.60 mm, L. helveticus suşlan 13.60-26.20 mm, L. bulgaricus suşlan 10.00-22.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.00-14.20 mm; S. aureus koag. (+) üzerinde L. lactis suşlan 12.20- 27.00 mm, L. helveticus suşlan 14.00-23.00 mm, L. bulgaricus suşlan 22.00- 23.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.60-16.00 mm; S. aureus koag. (-) üzerinde L. lactis suşlan 14.00-27.80 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.00-27.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 16.60- 26.80 mm; P. fluorescens üzerinde L. lactis suşlan 15.20-21.40 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 17.80-18.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 14.40-14.80 mm; A. aerogenes üzerinde L. lactis suşlan 13.60-19.40 mm, L. helveticus suşlan 14.20-16.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.20-19.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 13.80-15.80 mm yan çapmda inhibisyon zonlan oluşturmuşlardrr.Bilim Kodu : Biyoloji (401.02.00) Anahtar kelimeler : Hamsi (Engraulis anchoita), Lactobacillus, Metabolik ürünler, Antimikrobiyal Aktiviteler. Sayfa Adedi : 60 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLI HAMSİ BALIGINDAN( Engraulis anchoita ) İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Pmar MURSALO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Araştırmada, hamsi balığı {Engraulis anchoita) örneklerinden toplam 22 adet Lactobacillus izole edilmiştir. Lactobacillıts'larm tamamının Thermobacterium İA grubuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin, identifikasyon sonuçları, 12 sinin Lactobacillus lactis, 5 inin Lactobacillus helveticus, 3 ünün Lactobacillus bulgaricus ve 2 sinin Lactobacillus delbrueckii olduğunu göstermiştir. Bakterilerin ürettiği laktik asit miktarı, % lO'luk yağsız süt tozu besiyerinde titrasyon metodu ile hidrojen peroksit, MRS sıvı besiyerinde kantitatif olarak spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Lactobacillus suşlanmn % 0.234 -0.513 oranında laktik asit, 0.063-0.120 jıg/ml oranında H2O2 ürettikleri saptanmıştır. Suşlann ürettiği hidrojen sülfür Triple Suger Iron Agar' da belMenmiştir. Suşlann hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Lactobacillus suşlanmn Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagülaz (+), mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-), Pseudomonas fluorescens ve Aerobacter aerogenes üzerindeki inhibisyon etkileri agar diffuzyon yöntemi ile belirlenmiştir. E. coli üzerinde L. lactis suşlan 12.40-26.60 mm, L. helveticus suşlan 13.60-26.20 mm, L. bulgaricus suşlan 10.00-22.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.00-14.20 mm; S. aureus koag. (+) üzerinde L. lactis suşlan 12.20- 27.00 mm, L. helveticus suşlan 14.00-23.00 mm, L. bulgaricus suşlan 22.00- 23.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.60-16.00 mm; S. aureus koag. (-) üzerinde L. lactis suşlan 14.00-27.80 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.00-27.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 16.60- 26.80 mm; P. fluorescens üzerinde L. lactis suşlan 15.20-21.40 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 17.80-18.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 14.40-14.80 mm; A. aerogenes üzerinde L. lactis suşlan 13.60-19.40 mm, L. helveticus suşlan 14.20-16.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.20-19.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 13.80-15.80 mm yan çapmda inhibisyon zonlan oluşturmuşlardrr.Bilim Kodu : Biyoloji (401.02.00) Anahtar kelimeler : Hamsi (Engraulis anchoita), Lactobacillus, Metabolik ürünler, Antimikrobiyal Aktiviteler. Sayfa Adedi : 60 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLI
Collections