Show simple item record

dc.contributor.advisorBeyatlı, Yavuz
dc.contributor.authorMursaloğlu, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-10T14:17:04Z
dc.date.available2020-12-10T14:17:04Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/305699
dc.description.abstractHAMSİ BALIGINDAN( Engraulis anchoita ) İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Pmar MURSALO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Araştırmada, hamsi balığı {Engraulis anchoita) örneklerinden toplam 22 adet Lactobacillus izole edilmiştir. Lactobacillıts'larm tamamının Thermobacterium İA grubuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin, identifikasyon sonuçları, 12 sinin Lactobacillus lactis, 5 inin Lactobacillus helveticus, 3 ünün Lactobacillus bulgaricus ve 2 sinin Lactobacillus delbrueckii olduğunu göstermiştir. Bakterilerin ürettiği laktik asit miktarı, % lO'luk yağsız süt tozu besiyerinde titrasyon metodu ile hidrojen peroksit, MRS sıvı besiyerinde kantitatif olarak spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Lactobacillus suşlanmn % 0.234 -0.513 oranında laktik asit, 0.063-0.120 jıg/ml oranında H2O2 ürettikleri saptanmıştır. Suşlann ürettiği hidrojen sülfür Triple Suger Iron Agar' da belMenmiştir. Suşlann hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Lactobacillus suşlanmn Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagülaz (+), mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-), Pseudomonas fluorescens ve Aerobacter aerogenes üzerindeki inhibisyon etkileri agar diffuzyon yöntemi ile belirlenmiştir. E. coli üzerinde L. lactis suşlan 12.40-26.60 mm, L. helveticus suşlan 13.60-26.20 mm, L. bulgaricus suşlan 10.00-22.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.00-14.20 mm; S. aureus koag. (+) üzerinde L. lactis suşlan 12.20- 27.00 mm, L. helveticus suşlan 14.00-23.00 mm, L. bulgaricus suşlan 22.00- 23.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.60-16.00 mm; S. aureus koag. (-) üzerinde L. lactis suşlan 14.00-27.80 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.00-27.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 16.60- 26.80 mm; P. fluorescens üzerinde L. lactis suşlan 15.20-21.40 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 17.80-18.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 14.40-14.80 mm; A. aerogenes üzerinde L. lactis suşlan 13.60-19.40 mm, L. helveticus suşlan 14.20-16.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.20-19.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 13.80-15.80 mm yan çapmda inhibisyon zonlan oluşturmuşlardrr.Bilim Kodu : Biyoloji (401.02.00) Anahtar kelimeler : Hamsi (Engraulis anchoita), Lactobacillus, Metabolik ürünler, Antimikrobiyal Aktiviteler. Sayfa Adedi : 60 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLI
dc.description.abstractHAMSİ BALIGINDAN( Engraulis anchoita ) İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Pmar MURSALO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Araştırmada, hamsi balığı {Engraulis anchoita) örneklerinden toplam 22 adet Lactobacillus izole edilmiştir. Lactobacillıts'larm tamamının Thermobacterium İA grubuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin, identifikasyon sonuçları, 12 sinin Lactobacillus lactis, 5 inin Lactobacillus helveticus, 3 ünün Lactobacillus bulgaricus ve 2 sinin Lactobacillus delbrueckii olduğunu göstermiştir. Bakterilerin ürettiği laktik asit miktarı, % lO'luk yağsız süt tozu besiyerinde titrasyon metodu ile hidrojen peroksit, MRS sıvı besiyerinde kantitatif olarak spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Lactobacillus suşlanmn % 0.234 -0.513 oranında laktik asit, 0.063-0.120 jıg/ml oranında H2O2 ürettikleri saptanmıştır. Suşlann ürettiği hidrojen sülfür Triple Suger Iron Agar' da belMenmiştir. Suşlann hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Lactobacillus suşlanmn Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagülaz (+), mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-), Pseudomonas fluorescens ve Aerobacter aerogenes üzerindeki inhibisyon etkileri agar diffuzyon yöntemi ile belirlenmiştir. E. coli üzerinde L. lactis suşlan 12.40-26.60 mm, L. helveticus suşlan 13.60-26.20 mm, L. bulgaricus suşlan 10.00-22.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.00-14.20 mm; S. aureus koag. (+) üzerinde L. lactis suşlan 12.20- 27.00 mm, L. helveticus suşlan 14.00-23.00 mm, L. bulgaricus suşlan 22.00- 23.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.60-16.00 mm; S. aureus koag. (-) üzerinde L. lactis suşlan 14.00-27.80 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.00-27.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 16.60- 26.80 mm; P. fluorescens üzerinde L. lactis suşlan 15.20-21.40 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 17.80-18.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 14.40-14.80 mm; A. aerogenes üzerinde L. lactis suşlan 13.60-19.40 mm, L. helveticus suşlan 14.20-16.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.20-19.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 13.80-15.80 mm yan çapmda inhibisyon zonlan oluşturmuşlardrr.Bilim Kodu : Biyoloji (401.02.00) Anahtar kelimeler : Hamsi (Engraulis anchoita), Lactobacillus, Metabolik ürünler, Antimikrobiyal Aktiviteler. Sayfa Adedi : 60 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleHamsi balığından (Engraulis anchoita) izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAnchouy
dc.subject.ytmDatabase
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.identifier.yokid55132
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid55132
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess