Hamsi balığından (Engraulis anchoita) izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Beyatlı, Yavuz | |
dc.contributor.author | Mursaloğlu, Pinar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-10T14:17:04Z | |
dc.date.available | 2020-12-10T14:17:04Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/305699 | |
dc.description.abstract | HAMSİ BALIGINDAN( Engraulis anchoita ) İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Pmar MURSALO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Araştırmada, hamsi balığı {Engraulis anchoita) örneklerinden toplam 22 adet Lactobacillus izole edilmiştir. Lactobacillıts'larm tamamının Thermobacterium İA grubuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin, identifikasyon sonuçları, 12 sinin Lactobacillus lactis, 5 inin Lactobacillus helveticus, 3 ünün Lactobacillus bulgaricus ve 2 sinin Lactobacillus delbrueckii olduğunu göstermiştir. Bakterilerin ürettiği laktik asit miktarı, % lO'luk yağsız süt tozu besiyerinde titrasyon metodu ile hidrojen peroksit, MRS sıvı besiyerinde kantitatif olarak spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Lactobacillus suşlanmn % 0.234 -0.513 oranında laktik asit, 0.063-0.120 jıg/ml oranında H2O2 ürettikleri saptanmıştır. Suşlann ürettiği hidrojen sülfür Triple Suger Iron Agar' da belMenmiştir. Suşlann hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Lactobacillus suşlanmn Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagülaz (+), mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-), Pseudomonas fluorescens ve Aerobacter aerogenes üzerindeki inhibisyon etkileri agar diffuzyon yöntemi ile belirlenmiştir. E. coli üzerinde L. lactis suşlan 12.40-26.60 mm, L. helveticus suşlan 13.60-26.20 mm, L. bulgaricus suşlan 10.00-22.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.00-14.20 mm; S. aureus koag. (+) üzerinde L. lactis suşlan 12.20- 27.00 mm, L. helveticus suşlan 14.00-23.00 mm, L. bulgaricus suşlan 22.00- 23.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.60-16.00 mm; S. aureus koag. (-) üzerinde L. lactis suşlan 14.00-27.80 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.00-27.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 16.60- 26.80 mm; P. fluorescens üzerinde L. lactis suşlan 15.20-21.40 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 17.80-18.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 14.40-14.80 mm; A. aerogenes üzerinde L. lactis suşlan 13.60-19.40 mm, L. helveticus suşlan 14.20-16.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.20-19.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 13.80-15.80 mm yan çapmda inhibisyon zonlan oluşturmuşlardrr.Bilim Kodu : Biyoloji (401.02.00) Anahtar kelimeler : Hamsi (Engraulis anchoita), Lactobacillus, Metabolik ürünler, Antimikrobiyal Aktiviteler. Sayfa Adedi : 60 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLI | |
dc.description.abstract | HAMSİ BALIGINDAN( Engraulis anchoita ) İZOLE EDİLEN LAKTİK ASİT BAKTERİLERİNİN METABOLİK VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Pmar MURSALO?LU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZET Araştırmada, hamsi balığı {Engraulis anchoita) örneklerinden toplam 22 adet Lactobacillus izole edilmiştir. Lactobacillıts'larm tamamının Thermobacterium İA grubuna dahil olduğu tespit edilmiştir. Bakterilerin, identifikasyon sonuçları, 12 sinin Lactobacillus lactis, 5 inin Lactobacillus helveticus, 3 ünün Lactobacillus bulgaricus ve 2 sinin Lactobacillus delbrueckii olduğunu göstermiştir. Bakterilerin ürettiği laktik asit miktarı, % lO'luk yağsız süt tozu besiyerinde titrasyon metodu ile hidrojen peroksit, MRS sıvı besiyerinde kantitatif olarak spektrofotometrik yöntemle saptanmıştır. Lactobacillus suşlanmn % 0.234 -0.513 oranında laktik asit, 0.063-0.120 jıg/ml oranında H2O2 ürettikleri saptanmıştır. Suşlann ürettiği hidrojen sülfür Triple Suger Iron Agar' da belMenmiştir. Suşlann hiç birisi hidrojen sülfür üretmemiştir. Lactobacillus suşlanmn Escherichia coli, Staphylococcus aureus koagülaz (+), mutant Staphylococcus aureus koagülaz (-), Pseudomonas fluorescens ve Aerobacter aerogenes üzerindeki inhibisyon etkileri agar diffuzyon yöntemi ile belirlenmiştir. E. coli üzerinde L. lactis suşlan 12.40-26.60 mm, L. helveticus suşlan 13.60-26.20 mm, L. bulgaricus suşlan 10.00-22.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.00-14.20 mm; S. aureus koag. (+) üzerinde L. lactis suşlan 12.20- 27.00 mm, L. helveticus suşlan 14.00-23.00 mm, L. bulgaricus suşlan 22.00- 23.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 12.60-16.00 mm; S. aureus koag. (-) üzerinde L. lactis suşlan 14.00-27.80 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.00-27.40 mm ve L. delbrueckii suşlan 16.60- 26.80 mm; P. fluorescens üzerinde L. lactis suşlan 15.20-21.40 mm, L. helveticus suşlan 16.00-26.80 mm, L. bulgaricus suşlan 17.80-18.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 14.40-14.80 mm; A. aerogenes üzerinde L. lactis suşlan 13.60-19.40 mm, L. helveticus suşlan 14.20-16.80 mm, L. bulgaricus suşlan 14.20-19.60 mm ve L. delbrueckii suşlan 13.80-15.80 mm yan çapmda inhibisyon zonlan oluşturmuşlardrr.Bilim Kodu : Biyoloji (401.02.00) Anahtar kelimeler : Hamsi (Engraulis anchoita), Lactobacillus, Metabolik ürünler, Antimikrobiyal Aktiviteler. Sayfa Adedi : 60 Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz BEYATLI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Hamsi balığından (Engraulis anchoita) izole edilen laktik asit bakterilerinin metabolik ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Anchouy | |
dc.subject.ytm | Database | |
dc.subject.ytm | Lactic acid bacteria | |
dc.identifier.yokid | 55132 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GAZİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 55132 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |