Gıda sektöründe atık yönetimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada gıda sektöründe atık yönetimi uygulamaları başlığı altında, örnek kuruluş seçilmiş ve gerek atık yönetimi uygulamaları gerekse de ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standart şartları ele alınmıştır. Tüm standartların olduğu gibi ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardının da kuruluşlarda sürekli iyileştirmenin sağlanarak kirliliğin önlenmesi ve çevrenin korunması temel prensibidir. Bu prensiplerde özellikle yaşam döngüsü yaklaşımının ele alınması, atık hiyerarşisinin sağlanması gerekmektedir. İzlenebilirliğin sağlandığı bir sistem olan yaşam döngüsü yaklaşımı ile hammadde seçiminden, çalışılacak tedarikçi seçimine, üretim ve/veya hizmetin gerçekleştirilme adımlarına ve akabinde de atıkların izlenmesine varan bir süreç öngörülmektedir. Buradan hareketle çalışmada ilk aşama, atık yönetiminin ele alınması, standart beklentilerinin izlenmesi, kuruluşun atık yönetimi hassasiyetinin algılanması ve iyileştirilmenin sağlanması, ikinci aşama ise standart doğrultusunda oluşturulabilecek atık yönetimi ve yaşam döngüleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca uluslar arası arenada bakıldığında işletmelerin çevre yönetimi ile ilgili konulara ilgilerine baktığımızda, çevrenin koruma adına adımlar geliştirmeye başladıkları, çevreye az zarar verecek şekilde ürün ve ürün koruyucu ambalaj geliştirme, enerji tutumu, geri kazanım, çevreye duyarlı bir kurum kültürü geliştirme konularıyla uğraştıkları da görülmektedir. In this work, sample organization was selected under the heading of waste management practices in food sector and waste management practices and standard conditions of ISO 14001 Environmental Management System were taken into consideration. Like all standards, the ISO 14001 Environmental Management System Standard is based on the basic principle of preventing pollution and protecting the environment by ensuring continuous improvement during the establishment. In these principles, the handling of the lifecycle approach requires the provision of a waste hierarchy. A life cycle approach, a system that provides traceability, offers a process that involves stages for the selection of raw materials and suppliers, the working steps between the production and service, also the monitoring of waste. From this point of view, the first step in the study is monitoring the waste management activities and the second step is focused on both waste management and life cycles that can be created in the standard direction. It can also seem to be interested in developing strategies to protect the environment, developing environmentally friendly products and packaging, recycling, and developing an environmentally sensitive corporate culture.
Collections