Orta derecede mikrodalga enerjisinin buğdayda çimlenme ve bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, orta derecede mikrodalga enerjisinin buğday (Triticum aestivum L. Elbistan Yazlığı ve Kayseri Pınarbaşı popülasyonu) tohumlarında çimlenme, erken fide büyümesi, total klorofil, protein, GST ve tiyol miktarı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İki ekmeklik buğday çeşidine ait tohumlar ev tipi bir mikrodalga fırında 0.5, 1 ve 1.5 dk süre ile orta dereceli enerjiye (460 W) maruz bırakılmıştır. Mikrodalgaya maruz bırakılmış tohumların çimlenme yüzdeleri kontrol bitkilerine göre önemli oranda düşük bulunmuştur. Bu etki, sürenin uzamasına bağlı olarak artmıştır. Islatılarak 1.5 dk mikrodalgaya maruz kalan buğday tohumlarında çimlenme olmadığı gözlemlenmiştir. Fidelerin kök ve gövde uzunluğu üzerinde mikrodalga enerjisinin negatif bir etkisi gözlenmemiştir. Kuru tohumlarda yaş ağırlık parametresinin mikrodalga enerjisinden olumsuz etkilemediği, fakat ıslatılmış tohumlarda süreye bağlı olarak yaş ağırlığın azaldığı görülmüştür. Total klorofil miktarına bakıldığında uygulanan mikrodalga enerjisinin süresi arttıkça klorofil miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Protein konsantrasyonununda mikrodalga enerjisinden anlamlı bir şekilde etkilenmediği belirlenmiştir.Total sitozolik GST aktivitesi Kayseri-ıslak, Kayseri-kuru ve Elbistan-kuru örneklerde zamana bağlı artış gösterirken, Elbistan-ıslatılmış örnekte zamana bağlı azalma olduğu belirlenmiştir. Toplam tiyol oranı Kayseri-ıslatılmış ve Elbistan-kuru örneklerde artarken, Kayseri-kuru ve Elbistan-ıslatılmış örneklerde azalmıştır. Anahtar kelimeler: Çimlenme, Mikrodalga enerjisi, Triticum aestivum, Vejetatif büyüme This study was conducted to examine the effects of microwave energy on germination, early seedling growth, total chlorophyll, protein, GST and thiol content of wheat (Triticumaestivum L. population of Elbistan Yazlığı and Kayseri Pınarbaşı). Seeds of two bread wheat variety were exposed to middle level microwave energy (460 W) for 0.5, 1, 1.5 m in a household type microwave oven. The germination was not observed in the scaked seeds of the wheat which were exposed to microwave for 1.5 m. There was no negative effect of microwave energy on root and shoot length of seedlings. Microwave energy did not adversely affect dry seeds, but fresh weight gradually decreased in soaked seeds. Amount of chlorophyll decreased as the duration of microwave energy increased. It was determined that protein concentration was not significantly affected by microwave energy. Total cytosolic GST activity was increased in Kayseri-soaked, Kayseri-dry and Elbistan-dry samples depending on time, but decreased in Elbistan soaked samples. Total thiol ratio rised when looked at Kayseri-soaked and Elbistan-drysamples, but just the opposite in Kayseri-dry and Elbistan-soaked samples.Keywords: Germination, Microwaveenergy, Triticum aestivum, Vegetative growth.
Collections