Show simple item record

dc.contributor.advisorEroğlu, Ayten
dc.contributor.authorCanpolat Özdemir, Buket
dc.date.accessioned2020-12-10T11:15:26Z
dc.date.available2020-12-10T11:15:26Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-02-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/257795
dc.description.abstractBu çalışmada, orta derecede mikrodalga enerjisinin buğday (Triticum aestivum L. Elbistan Yazlığı ve Kayseri Pınarbaşı popülasyonu) tohumlarında çimlenme, erken fide büyümesi, total klorofil, protein, GST ve tiyol miktarı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. İki ekmeklik buğday çeşidine ait tohumlar ev tipi bir mikrodalga fırında 0.5, 1 ve 1.5 dk süre ile orta dereceli enerjiye (460 W) maruz bırakılmıştır. Mikrodalgaya maruz bırakılmış tohumların çimlenme yüzdeleri kontrol bitkilerine göre önemli oranda düşük bulunmuştur. Bu etki, sürenin uzamasına bağlı olarak artmıştır. Islatılarak 1.5 dk mikrodalgaya maruz kalan buğday tohumlarında çimlenme olmadığı gözlemlenmiştir. Fidelerin kök ve gövde uzunluğu üzerinde mikrodalga enerjisinin negatif bir etkisi gözlenmemiştir. Kuru tohumlarda yaş ağırlık parametresinin mikrodalga enerjisinden olumsuz etkilemediği, fakat ıslatılmış tohumlarda süreye bağlı olarak yaş ağırlığın azaldığı görülmüştür. Total klorofil miktarına bakıldığında uygulanan mikrodalga enerjisinin süresi arttıkça klorofil miktarının azaldığı tespit edilmiştir. Protein konsantrasyonununda mikrodalga enerjisinden anlamlı bir şekilde etkilenmediği belirlenmiştir.Total sitozolik GST aktivitesi Kayseri-ıslak, Kayseri-kuru ve Elbistan-kuru örneklerde zamana bağlı artış gösterirken, Elbistan-ıslatılmış örnekte zamana bağlı azalma olduğu belirlenmiştir. Toplam tiyol oranı Kayseri-ıslatılmış ve Elbistan-kuru örneklerde artarken, Kayseri-kuru ve Elbistan-ıslatılmış örneklerde azalmıştır. Anahtar kelimeler: Çimlenme, Mikrodalga enerjisi, Triticum aestivum, Vejetatif büyüme
dc.description.abstractThis study was conducted to examine the effects of microwave energy on germination, early seedling growth, total chlorophyll, protein, GST and thiol content of wheat (Triticumaestivum L. population of Elbistan Yazlığı and Kayseri Pınarbaşı). Seeds of two bread wheat variety were exposed to middle level microwave energy (460 W) for 0.5, 1, 1.5 m in a household type microwave oven. The germination was not observed in the scaked seeds of the wheat which were exposed to microwave for 1.5 m. There was no negative effect of microwave energy on root and shoot length of seedlings. Microwave energy did not adversely affect dry seeds, but fresh weight gradually decreased in soaked seeds. Amount of chlorophyll decreased as the duration of microwave energy increased. It was determined that protein concentration was not significantly affected by microwave energy. Total cytosolic GST activity was increased in Kayseri-soaked, Kayseri-dry and Elbistan-dry samples depending on time, but decreased in Elbistan soaked samples. Total thiol ratio rised when looked at Kayseri-soaked and Elbistan-drysamples, but just the opposite in Kayseri-dry and Elbistan-soaked samples.Keywords: Germination, Microwaveenergy, Triticum aestivum, Vegetative growth.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleOrta derecede mikrodalga enerjisinin buğdayda çimlenme ve bazı fizyolojik parametreler üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of middle level microwave energy on germination and some physiological parameters of wheat
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-05
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10314874
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityVAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid607268
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess