TEZLER: Recent submissions
Now showing items 41-60 of 261
-
Susam kepeğinden protein özütlenmesinde enzimin ve ultrases işleminin etkilerinin belirlenmesi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-23)Bu tez çalışması kapsamında, bir gıda atığı olan susam kepeğinden protein özütlenmesinde iki farklı enzimin (viskozim L ve alkalaz), ultrases işleminin ve enzim ile ultrases kombine işleminin etkileri belirlenmiştir. Her ... -
Bal arısı (Apis mellifera L.) ve bombus arısı (Bombus terrestris L.) ile polinasyonun kolzada (Brassica napus L. oleifera) tane verimi, verim komponentleri ve kalitesi üzerine etkileri
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma, bal arısı (Apis mellifera L.) ve bombus arısı (Bombus terrestris L.) ile polinasyonun kolzada (Brassica napus L.oleifera) tane verimi, verim komponentleri ve kalitesi üzerine etkileri'nin saptanması amacıyla ... -
Farklı bitki büyüme teşvik edici bakteri uygulamalarının şeker pancarında (Beta vulgaris var. saccharifera L.) verim ve şeker içeriğine etkisi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma ACC deaminaz aktivitesi gösteren farklı bitki büyüme teşvik edicibakteri içerikli, BM-Root-Pan, BM-Megaflu ve BM-Coton-Plus ticari adlıpreparatların, şeker pancarının verim, verim komponentleri ve şeker ... -
Küçük Menderes havzası koyunculuk işletmelerinin yapısal özellikleri
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-24)Küçük Menderes Havzasında koyunculuk işletmelerinin yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Bu amaçla 85 işletmede anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Koyun yetiştiricileri ortalama ... -
Ortaokul 7. sınıf öğrencileri için hazırlanan STEM etkinliklerinin farklı değişkenlere yönelik etkisinin incelenmesi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-14)Bu araştırmanın genel amacı ortaokul öğrencileri için hazırlanan STEM temelli etkinliklerin öğrencilerin STEM kariyer ilgilerine, öğrenme stratejilerine, motivasyonlarına, bilimsel süreç becerilerine ve akademik başarılarına ... -
Farklı dozlarda katı biyogaz atıklarının buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin verim ve kalitesi üzerine etkisi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-23)Bu çalışma Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 2016/2017 buğday üretim sezonunda tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışmanın amacı üç farklı ... -
Aydın ve Muğla yöresindeki 3- fazlı 2-fazlı ve kesikli üretim yapan zeytinyağı fabrikalarında açığa çıkan zeytin karasuyu ve pirinada temel bileşenlerin ve ağır metallerin analizi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-23)Dünya zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkeleri başı çekmektedir. Ancak, üretim prosesi sonrasında açığa çıkan ve yüksek kirletici özelliklerine sahip zeytin karasuyu (atıksu) bu ... -
The investigation of crack initiation and propagation in composite materials
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-11-13)İyi tasarlanmış kompozit malzemelerin avantajı, genellikle bileşenlerinin en iyi özelliklerini sergilemeleri ve bazen ise bileşenlerinin bile sahip olmadığı bazı özelliklere sahip olmalarıdır.Bu tezin ana amacı, zeytin ... -
Pamuk yetiştiriciliğinde topraktan ve yapraktan azotlu gübre uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu araştırma, toprağa farklı dozlarda N uygulamasına ilave olarak farklı zamanlarda yapraktan N uygulamasının pamukta verim ve kalite özelliklerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu çerçevede, Aydın ili koşullarında ... -
Aydın ilinde tarımsal amaçlı kooperatiflerin girişimcilik özelliklerinin incelenmesi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Tarımsal üretimde girdilerin artışı ve doğal afetler nedeniyle ürünlerin pazarlama aşamasındaki elde edilen gelirin, giderleri karşılamaması, üreticileri farklı pazar arayışlarına yöneltmiştir. Bu arayışların içerisinde, ... -
Yerli kıl keçilerinde leptin gen polimorfizmi ve büyüme özellikleri ile ilişkisi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-11)Aydın ve Denizli illerinde, yetiştirici koşullarında bulunan yerli Kıl keçilerinde yapılan bu çalışmada, leptin geni bakımından var olan polimorfizmin tanımlanması ve oğlakların büyüme özellikleri bakımından genotipler ... -
Metarhizium brunneum ve beauveria bassiana` nın kırmızı örümceklere etkisi ve Wolbachia`nın potansiyel rolü
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Entomopatojen funguslar Metarhizium brunneum (MB) ve Beauveria bassiana (BB)' nın farklı kırmızı örümcek tür (Tetranychus urticae (yeşil ve kırmızı form), T. evansi ve T. ludeni) ve popülasyonlarına karşı etkinlikleri ... -
Denizli ilinde üretilen üzümposasının ruminantların beslenmesinde bölgedeki kullanım şekli ve mikotoksin varlığının araştırılması
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışmada Denizli İlinde üzüm şarap sanayisinde ve pekmez üretiminde atık olarak çıkan üzüm posasının (cibre) ruminant beslemede kullanım şekillerini ve bünyesinde bulunan mikotoksin varlığının araştırılması hedeflenmiştir. ... -
Zenginleştirilmiş kafeslerde kırmızı ve beyaz LED ışık kullanılmasının yumurta tavuklarının performansına, yumurta kalitesi ve davranış özellikleri üzerine etkisi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-18)Tavuk kümeslerinin aydınlatılmasında renkli LED ışıkların kullanılması giderek daha yaygın hale gelmektedir. Bununla birlikte, eşeysel olgunluk öncesi ve sonraki yumurtlama döneminde kırmızı ışığın etkisiyle ilişkili pek ... -
Aydın ili ikinci ürün pamukta (Gossypium hirsutum L.) farklı azot dozlarının zararlılar, doğal düşmanlar ve verim üzerine etkisinin belirlenmesi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-26)Bu çalışma, 2015-2017 yılları arasında, ikinci ürün pamuk üretim sezonunda, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü deneme arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada, farklı azot dozlarının (0, 7, 14 ve 21 kg N/da), zararlılar, ... -
Memecik zeytin çeşidinde periyodisitenin fenolojik, morfolojik ve pomolojik yönden irdelenmesi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-11)Zeytin yetiştiriciliğinde karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi olan periyodisite, zeytin ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl ya hiç vermemesi ya da çok az meyve vermesi olarak tanımlanmaktadır. Zeytinde ... -
Yakın kızılötesi yansıma spektroskopi (NIRS) metoduyla besin madde içeriklerinin belirlenmesinde karma yem formunun etkisi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)Araştırmada farklı formlardaki süt sığırı karma yemlerin kimyasal ve yakın kızılötesi yansıma spektroskopi (NIRS) metoduyla besin madde analizleri yapılmış, her iki metoda ait farklı formdaki karma yemlerin analiz sonuçları ... -
Yeşil çatıların kent yaşamındaki yeri ve önemi: Yerel ve yabancı örnekler üzerinden incelemeler
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-19)Günümüzde kentsel alanların hızla gelişmesi ve buna bağlı olarak nüfusun yıllar içerisinde artmasıyla birlikte, kentler yapı yoğunluğunun arttığı beton kaplı yüzeylere dönüşmektedir. Artan nüfus ve buna bağlı olarak artan ... -
Sığ (temaslı) kızartma işleminin yemeklik yağlarda 3-MCPD ve glisidil ester içeriğine etkisi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-27)Çalışmanın amacı, farklı kızartma parametrelerinin (sıcaklık, süre) sığ (temaslı) kızartma işlemi sırasında çeşitli bitkisel yemeklik yağların (ayçiçek, mısır, zeytin, fındık yağları ve margarin) 3-MCPD ve glisidil ester ... -
Aydın ekolojik koşullarında farklı yükseklikten biçilen çim karışımlarının yeşil alan performanslarının belirlenmesi
(AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-05)Bu araştırma 2017-2018 yılları arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama arazisinde, Aydın ekolojik koşullarında farklı yükseklikten biçilen çim karışımlarının yeşil alan ...