Küçük Menderes havzası koyunculuk işletmelerinin yapısal özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Küçük Menderes Havzasında koyunculuk işletmelerinin yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla bu araştırma yapılmıştır. Bu amaçla 85 işletmede anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Koyun yetiştiricileri ortalama 47,60 yaşında ve çoğunlukla ilköğretim düzeyinde eğitime sahiptirler. Koyunlar yılda 8 aydan fazla köy orta malı meralarda otlatılmadır. Aşım sezonunda daha çok koçların beslenmesine özen gösterilmektedir. İşletmelerin % 51'inde doğum ve % 58'inde ise laktasyon dönemlerinde ek yemleme yapılmaktadır. İşletmelerde çoğunlukla serbest aşım yapılmakta olup koçların sürüde kalma süresi ortalama 10 aya yakındır. Koç başına ortalama koyun sayısı 38' dir. Doğumlar Ekim ve Ocak ayları arasında başlamakta ve ortalama 68 gün sürmektedir. İşletmelerde anaç koyun başına kuzu sayısı düşük olup ortalama 0,88'dir ve kuzu doğum ağırlığı ortalama 3,36 kg'dır. Kuzular ortalama 102 günlük yaşta ve 31 kg canlı ağırlıkta sütten kesilmektedir. Emzirme döneminde işletmelerde kuzu yaşama gücü ortalama % 92,58'dir. İncelenen işletmelerde kuzular 4 aylık yaşta ve ortalama 34 kg canlı ağırlıkta pazarlanmaktadır. İşletmelerin büyük bir çoğunluğu (% 92,70) damızlık gereksinimlerini kendi işletmelerinden karşılamaktadır. Damızlık seçiminde vücut uzunluğu, kuzu verimi (ikizlik), canlı ağırlık ve süt verimi gibi özellikler öne çıkmaktadır. Yetiştiriciler genel olarak süt veya süt ürünlerini (% 97) birlik veya mandıralara, kuzuları ise (% 86,57) kasaplar aracılığı ile pazarlanmaktadır. Çalışma sonucunda yetiştiricilerin % 88,24'ü yaptıkları işten memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Bu düzeydeki memnuniyet olumludur. Bunun kalıcı hale getirilmesi ve daha da iyileştirilmesi için Birliklere önemli sorumluluklar düşmektedir. This study aimed to determine the structural characteristics of sheep farms in Küçük Menderes Basin. For this aim 85 farms were questionnaire.The age of the sheep farmers is 47.60 years old and most of them education level is elementary school. Sheep were grazed in village common property pastures for about 8 months in a year. At mating season, more importance is given to the nutrition of rams. 51% of the farms at birth period, 58% of them at lactation period supplement feeding. In most of the farm, natural insemination is operated and the rams let in the flock for about 10 months. The average sheep per ram is 38. The births are started from October to January and continued 68 days. The average lamb per sheep is low, accounting for 0.88 and the average birth weight of lamb is 3.36 kg. The average weaning age and weaning weight of lambs are 102 days and 31 kg, respectively. During the suckling period, the average survival rate of the lamb is 92.58%. On the farms, the lambs were marketed at 34 kg and 4 months old of age. Most of the farms (92.70%) supply breeding stock from their own flocks. Body length, lamb production (twining), body weight and milk production become parameter in the selection of breeding animals. The milk or milk products of the farms (97%) with the mediators of sheep association or dairy processors and lambs (86.57%) of them with the mediators of butchers were marketed. As a result, about 88.24% of the breeders declared that they are pleased with their occupation. This pleasure is affirmative. For making this pleasure permanent and improve the rate the Associations should take responsibilities.
Collections