Türkiye de üretilen organik UHT sütün sağlık açısından önemli yağ asitleri bakımından araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de üretilen organik sütün sağlık açısından önemligörülen; linoleik asit, α-linolenik asit, KLA, araşidonik asit, EPA, DPA ve DHAbakımından üstünlük ve eksikliklerini ortaya koyarak tüketici sağlığı ve ekonomisiyönünden önemini tespit etmek ve konuyla ilgili yapılacak bilimsel çalışmalara katkıdabulunmaktır. Bu çalışmada Türkiye'de üretilen organik süt söz konusu yağ asitleriyönünden araştırılmıştır. Ayrıca referans teşkil etmesi bakımından Türkiye'de üretilenkonvansiyonel süt ile Avusturya'da üretilen organik ve konvansiyonel sütlerdearaştırmaya dahil edilmiştir. Yağ asitleri analizi gaz kromotografisi tekniği ileyapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre her bir yağ asidi bakımından; ülkeler ve sütçeşitleri açısından farklılık; ülke x süt çeşitleri interaksiyonu %1 seviyesinde önemli(p<0,01) bulunmuştur. Türkiye'de üretilen organik süt; linoleik asit ve DHA miktarıbakımından incelenen tüm sütlere göre, linoleik asit, α-linolenik asit, EPA, DPA veDHA miktarları bakımından da Türkiye'de üretilen konvansiyonel süte göre daha üstünbulunmuştur. Türkiye'de üretilen organik süt özellikle DHA miktarı (%0.093)bakımından, ülkemizde üretilen konvansiyonel sütten (%0,006), Avusturya'da üretilenorganik sütten (%0,008) ve Avusturya'da üretilen konvansiyonel sütten (%0,007)önemli ölçüde üstün bulunmuştur.2006, 61 sayfaAnahtar Kelimeler: Organik süt, sağlık, yağ asidi.iii The purpose of this research to determine the characteristics of organic milk, producedin Turkey, in terms of linoleic acid, α-linolenic acid, CLA, arachidonic acid, EPA, DPADHA and emphasive the importance of study by Consumer health and national income.In this study, organic milk produced in Turkey was examined for fatty acidcompositions mentioned above. The study was also included conventional milkproduced in Turkey and both organic and conventional milk produced in Austria forcomparisonal purposes. The analysis of fatty acids was done by gas chromatographytechnique. Results rivealed that differences in countries x interactions were foundsignificant at 1% (p<0,01), organic milk had higher linoleic acid and DHA than all theother milk types examined; and α-linolenic acid, linoleic acid, EPA, DPA and DHA inorganic milk more higher then conventional milk produced in Turkey. As a result of theresearch, it has been shown that the amount of the DHA in organic milk especiallyproduced in Turkey was significantly higher (%0,093) when compare to theconventional milk produced in Turkey (%0,006) and organic (%0,008) andconventional (%0,007) milk produced in Austria.2006, 61 pagesKey Words: Fatty acids, health, organic milk.iv
Collections