Show simple item record

dc.contributor.advisorÇağlar, Abdullah
dc.contributor.authorKara, Hasan Hüseyin
dc.date.accessioned2020-12-02T09:30:33Z
dc.date.available2020-12-02T09:30:33Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/24829
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı; Türkiye'de üretilen organik sütün sağlık açısından önemligörülen; linoleik asit, α-linolenik asit, KLA, araşidonik asit, EPA, DPA ve DHAbakımından üstünlük ve eksikliklerini ortaya koyarak tüketici sağlığı ve ekonomisiyönünden önemini tespit etmek ve konuyla ilgili yapılacak bilimsel çalışmalara katkıdabulunmaktır. Bu çalışmada Türkiye'de üretilen organik süt söz konusu yağ asitleriyönünden araştırılmıştır. Ayrıca referans teşkil etmesi bakımından Türkiye'de üretilenkonvansiyonel süt ile Avusturya'da üretilen organik ve konvansiyonel sütlerdearaştırmaya dahil edilmiştir. Yağ asitleri analizi gaz kromotografisi tekniği ileyapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre her bir yağ asidi bakımından; ülkeler ve sütçeşitleri açısından farklılık; ülke x süt çeşitleri interaksiyonu %1 seviyesinde önemli(p<0,01) bulunmuştur. Türkiye'de üretilen organik süt; linoleik asit ve DHA miktarıbakımından incelenen tüm sütlere göre, linoleik asit, α-linolenik asit, EPA, DPA veDHA miktarları bakımından da Türkiye'de üretilen konvansiyonel süte göre daha üstünbulunmuştur. Türkiye'de üretilen organik süt özellikle DHA miktarı (%0.093)bakımından, ülkemizde üretilen konvansiyonel sütten (%0,006), Avusturya'da üretilenorganik sütten (%0,008) ve Avusturya'da üretilen konvansiyonel sütten (%0,007)önemli ölçüde üstün bulunmuştur.2006, 61 sayfaAnahtar Kelimeler: Organik süt, sağlık, yağ asidi.iii
dc.description.abstractThe purpose of this research to determine the characteristics of organic milk, producedin Turkey, in terms of linoleic acid, α-linolenic acid, CLA, arachidonic acid, EPA, DPADHA and emphasive the importance of study by Consumer health and national income.In this study, organic milk produced in Turkey was examined for fatty acidcompositions mentioned above. The study was also included conventional milkproduced in Turkey and both organic and conventional milk produced in Austria forcomparisonal purposes. The analysis of fatty acids was done by gas chromatographytechnique. Results rivealed that differences in countries x interactions were foundsignificant at 1% (p<0,01), organic milk had higher linoleic acid and DHA than all theother milk types examined; and α-linolenic acid, linoleic acid, EPA, DPA and DHA inorganic milk more higher then conventional milk produced in Turkey. As a result of theresearch, it has been shown that the amount of the DHA in organic milk especiallyproduced in Turkey was significantly higher (%0,093) when compare to theconventional milk produced in Turkey (%0,006) and organic (%0,008) andconventional (%0,007) milk produced in Austria.2006, 61 pagesKey Words: Fatty acids, health, organic milk.iven_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye de üretilen organik UHT sütün sağlık açısından önemli yağ asitleri bakımından araştırılması
dc.title.alternativeResearch on some fatty acids important for health in organic UHT milk produced in turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid155319
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityAFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid181611


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess