TEZLER: Recent submissions
Now showing items 61-80 of 429
-
Raf ömrü dolan kinoa, chia, teff, maş fasulyesi ve karabuğdayın ruminant beslemede kullanımının in vitro yöntemlerle araştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Bu araştırmanın amacı, kinoa, chia, teff, maş fasulyesi ve karabuğdayın alternatif yem ham maddesi olarak ruminant beslemede kullanılabilirliğini araştırmaktır. Belirtilen amaca yönelik olarak, söz konusu bitkilerin ham ... -
Endüstriyel ve doğal sakızlar ile ilgili tüketici davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Sakız; sakız mayası, aroma ve katkı maddeleri ile birlikte tekniğine uygun olarak farklı şekillerde şekerli, şekersiz ve tatlandırıcılı olarak hazırlanabilen; istendiğinde mineral ve vitamin ilavesiyle zenginleştirilebilen ... -
Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinde sulama zamanı planlaması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Bu çalışma, Trakya yöresinde yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çim çeşitlerinde sulama zamanının planlanması amacıyla, Tekirdağ-İstanbul il sınırında Gümüşyaka Mahallesinde yer alan Silivri ... -
Embriyonel fare hücrelerinde kene tükürük bezi ekstraktının etkisi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Embriyonik kök hücreler (EKH), fare blastosist hücrelerinden 1981 yılında izole edilmesininin hemen ardından biyomedikal araştırmaların vazgeçilmez aracı haline gelmiştir. Ancak, kendini yenileme ve pluripotent özelliklerin ... -
Mardin ili ve ilçelerinde tarımsal mekanizasyon düzeyinin ve traktörlerin durumunun belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Bu çalışmada TÜİK verileri kullanılarak ve tarımsal mekanizasyon konusunda daha önce yapılan çalışmalar incelenerek; Mardin'in ve ilçelerinin tarımsal mekanizasyon düzeyi tespit edilmeye çalışılmış ve Mardin'deki ... -
Ruşeym ile zenginleştirilmiş sakızın fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Bu çalışmada sakız içerisine belli oranda ruşeym ilave edilerek ruşeymin bazı besleyici özelliklerinden faydalanılması hedeflenmiştir.Sakıza %1, %3, %5 ve %10 oranlarındayağı alınmış ruşeym ilave edilmiştir. Duyusal ve ... -
Üniversite öğrencilerinin fast food tüketimine yönelik tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-05)Kişilerin farklı yaşam tarzlarına sahip olmaları farklı istek ve ihtiyaçların doğmasına sebep olmaktadır. Yaşam tarzları kişilerin satın alma davranışları üzerinde etkilidir. Çalışma saatlerinin uzun, ara saatlerin kısa ... -
Hastalık belirteci bir proteine karşı monoklonal antikor geliştirilmesi ve karakterizasyonu: Model çalışma
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-04)Sunulan bu tez çalışmasının amacı model olarak seçilen bir hastalık belirteci proteine karşı yüksek afiniteli monoklonal antikor geliştirilmesi, antikorun geniş ölçekte üretimi, saflaştırılması ve karakterizasyonudur. Bu ... -
Kompozit sandivic panel üretimi ve üretilen panellerin hasar kriterlerine göre karşılaştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-03)Bu çalışmada, sandviç kompozit panellerin eğilme ve basma rijitliğini arttırmak amacıyla farklı çekirdek yapılı kompozit paneller incelenmiştir. Piramit, Konik, Federli-Konik olmak üzere üç tip çekirdek yapısı incelenmiştir. ... -
Kefirin in ovo enjeksiyonu ve yemlere ilavesinin performans, bağırsak mikrobiyotası ve histomorfolojisi üzerine etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-04)Bu çalışma kefirin iki farklı yöntem ile (in ovo enjeksiyon ve rasyona ilavesi ile) etlik piliçlere verilmesinin performans, organ ağırlıkları, bağırsak histomorfolojisi, bağırsak mikrobiyotası, eritrosit morfolojisi ve ... -
Tarım kredi kooperatiflerinde çok amaçlılık politikalarının, kooperatif ortakları açısından değerlendirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-03)Ülkemizdeki tarımsal yapının, küçük parçalı ve dağınık arazilerden oluşması, modern işletme anlayışıyla yönetilmeyen hayvansal ve bitkisel üretim uygulamaları, tarımsal kooperatifçiliğin, tarımda bir denge unsuru olarak ... -
Sürekli dalgacık dönüşümünde paul dalgacığı kullanılarak kırmızı kan hücrelerinin yüzey morfolojilerinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-22)Bu çalışmanın amacı; kırmızı kan hücrelerinin yüzey morfolojilerinin belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; mikrometre ölçeğine sahip örnek cismin üç boyutlu yüzey profilinin ölçümü için beyaz ışık kırınım faz mikroskobisi ... -
Özgür coğrafi bilgi sistemi (CBS) yazılımları ile ceviz bahçeleri için veritabanı oluşturulması: Tekirdağ-Işıklar bölgesi örneği
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-04)Bu çalışma Tekirdağ ilinin Işıklar mahallesin de bulunan 132 dekar alan büyüklüğünde 10 yaşında örnek bir meyve (ceviz) bahçesinde, 1753 adet ağaç üzerinde yapılmıştır. Özgür Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımları (Google ... -
Farklı proses tekniklerinin eritme peyniri yapımında ürün kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-01)Bu araştırmada eritme peyniri üretiminde kullanılan 2 farklı proses tekniği arasındaki farklar ve son ürün kalitesi ve stabilitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Türkiye'de ilk kez uygulanan UHT sistemi ile ... -
Dokuma kumaş hatalarının belirlenmesi ve nedenlerinin giderilmesi için bir uzman sistem uygulaması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-07)Tekstil endüstrisi kumaş üretim süreçlerinde ortaya çıkan çeşitli varyasyonlar ya da hatalar nedeniyle kumaş üzerinde istenmeyen kusurlar ya da uygunsuzluklar oluşur. Bu duruma neden olan hataların sebeplerinin belirlenmesi; ... -
Bazı ceviz çeşitlerinde in vitro mikroçoğaltım
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-06)Türkiye'de ceviz bitkisinde doku kültürü ile ilgili çalışmalar günümüzde hız kazanmış ancak talebi karşılayacak seviyelere ulaşamamıştır. Yapılan çalışmada ceviz bitkisinin hızlı, klonal ve hastalıksız bir şekilde ... -
Kefir ilavesinin yonca silajlarının fermantasyonözellikleri ve aerobik stabilitesi üzerineetkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Bu araştırmada, farklı dozlarda kefir ilavesinin yonca silajlarında fermantasyon geli-şimi ve aerobik stabilitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Yonca, haziran ayında çiçeklenme başlangıcında hasad edilmiş ve yaklaşık ... -
Prunus spinosa L. (Rosaceae)`da bazı çimlenme karakterlerinin araştırılması ve keçilerin çimlenmedeki olası rolünün belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-21)Prunus spinosa L. (çakal eriği) dâhil, bazı Prunus türlerinin sert endokarplı meyveleri vardır. Gerek bu sert endokarptan, gerekse tohum örtüsünden kaynaklanan ekzojen dormansi ve embriyodan kaynaklanan endojen dormansi ... -
Kaynak sonrası S355J2N yapı çeliğinde oluşan gerilmeleri gidermek için uygulanan ısıl işlemin etkilerinin tahribatlı-tahribatsız muayene yöntemleriyle belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-09)Kaynak uygulamalarına günümüz endüstrisinde birleştirme yöntemi olarak yer verilmektedir. Ark kaynağı yöntemlerinden; gaz altı ark kaynağı (GMAW/GTAW) metallerde en çok tercih edilen kaynak yöntemidir. Kaynak uygulaması ... -
Palmiye budama atıklarının gazlaştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-12)Gazlaştırma, karbon içeren biyokütle gibi katıların yüksek sıcaklıkta bozunması ile yanabilir gaz elde etme işlemidir. Bu tez çalışmasında pelet haline getirilmiş palmiye budama atığının gazlaştırma işlemi Biyosistem ...