TEZLER: Recent submissions
Now showing items 81-100 of 429
-
Silaj inokulantları kullanarak yapılan araştırmaların meta analitik değerlendirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Bu çalışmada, silaj inokulantlarının in vivo ve in vitro koşularda hayvanlarda verim ve performans üzerine olan etkileri ile ilgili yayınlanmış makale ve bildiriler arasından tam metin erişimli 70 araştırma makalesi ... -
Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren hazır yemek üretim ve toplu tüketim sektöründe çalışanların bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve çalışanlarda el hijyen analizi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Toplu yeme ve içme hizmetlerinin verildiği işletmelerde hijyen kurallarına uymak halk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle Türkiye'de hijyen konusunda yeteri hassasiyet ve önemin gösterilmediği bilinmektedir. ... -
Çeşme yarımadasında yetişen yabani (Pistacia lentiscus L.) ve kültür sakızı (Pistacia lentiscus var. chia. Duham.) ağaçlarının yapraklarındaki uçucu yağ özelliklerinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-25)İzmir İli Çeşme İlçesinde, kültür sakız ağaçları (Pistacia lentiscus var chia) ve yabani sakız ağaçları (Pistacia lentiscus L.) bulunmaktadır. Bu çalışmada özellikle doğada bulunan yabani sakız ağaçlarının yaprakları ... -
Farklı Xanthomonas bakterileri kullanılarak üzüm posasından ksantan gam üretimi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-07)Bu çalışmada tarımsal sanayi yan ürünlerinden olan, şarap endüstrisi ve üzüm proseslerinde atık olarak ortaya çıkan üzüm posasının katma değeri yüksek, kullanım alanı geniş bir ürün olan ksantan gam üretiminde kullanılması ... -
I.ve ıı ürün mısır silajında depolama koşullarının fermentasyon sıcaklığı ve silaj kalitesi üzerine etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-07)Bölgemizde yoğun olarak I.ürün (Ağustos) ve II. ürün (Eylül-Ekim) mısır silajı yapılmaktadır. I. Ürün ve II. Ürün üretim dönemleri arasında iklime bağlı sıcaklık farklılıkları oluşmaktadır. Silaj kalitesi ve fermantasyon ... -
Minimal monosistemler üzerine
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Bu çalışma dört bölüm halinde düzenlendi.Birinci bölüm; giriş kısmına ayrıldı.İkinci bölüm de, temel tanım ve teoremler verildi.Üçüncü bölüm de monosistemler geniş bir şekilde tanıtıldı. Dördüncü bölüm de ise çalışmaya ... -
Bazı üzüm çeşitlerinin kuruma özelliklerinin araştırılması ve orta nemli kuru üzüm elde edilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-06-10)Kuru üzüm içerdiği mineral maddeler, vitaminler ve fenolik bileşiklerle besinsel yararı yüksek bir gıdadır ve dünyada gittikçe artan oranda talep görmektedir. Yaptığımız çalışmada, üzüm kurutmada en yaygın olarak kullanılan ... -
Dolma biberde (Capsicum annuum L.) sürgün budamasının erkencilik, verim ve kalite üzerine etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-08)Deneme, dolmalık biberde ana dal alma ve yan sürgünlerde uç alma uygulamalarının etkisini araştırmak amacıyla, ısıtılmayan, Quonset tipi, PE serada, 2013 yılı ilkbahar- yaz döneminde kurulmuştur. Deneme deseni üç tekerrürle ... -
Türkiye eşek (Equus asinus) populasyonlarının genetik karakterizasyonu
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-17)Ülkemizde ve Dünya'da endüstrileşmenin etkisiyle, yetiştirilmesi azalmış olan ve kırsal bölgelerdeki zorlu doğa koşullarında yetiştiricisine sürü kontrolü ve taşımacılıkta iş gücü olarak, yüzyıllardır yardımcı olan ... -
Bazı helianthus (Helianthus spp.) türlerinin morfolojik ve fenolojik karakterisazyonu ile türler arası melez kombinasyonları oluşturulması ve tohum bağlama durumlarının tespit edilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-12-13)Bu çalışma 2014-2015 yıllarında Tekirdağ koşullarında MAY Tohumculuk Trakya Araştırma ve Geliştirme İstasyonunun arazi koşulları ile sera şartlarında, bazı yabani Helianthus türlerinin morfolojik, fenolojik ve teknolojik ... -
Tekirdağ koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen önemli bazı mısır çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Bu araştırma 2013–2014, 2014–2015 yıllarında Tekirdağ İl'i Malkara İlçe'si İbribey Mahallesi'nde üretici arazisinde tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışma Tekirdağ ... -
Domates fidesi üretiminde in vitro mikroçoğaltımı ve ekonomik analizi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-07)Bu çalışmada, F1 domates (cv. Bandita) fidesinin in vitro koşullarda mikroçoğaltımı ve in vitro koşullardaki bitkiciklerden fide üretimi ile konvansiyonel yöntemle fide üretiminin kurulum ve üretim maliyeti incelemesi ... -
Çayağzı(Riva) Havzası sürdürülebilir tarım potansiyeli
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Çayağzı (Riva) Havzası, yaklaşık olarak 853 km2'lik bir su toplama alanına sahiptir. Kocaeli Platosu üzerinde yer alan havza, İstanbul'un en önemli su havzalarından bir tanesini oluşturmaktadır. Havzayı drene ... -
Yalın ve karışık ekilen bazı buğdaygil çim bitkilerinin yeşil alan performansları: Tekirdağ/Sultanköy örneği
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Bu araştırma, yalın ve karışık ekilen bazı buğdaygil çim bitkilerinin yeşil alan performanslarını belirlemek amacı ile Tekirdağ/Sultanköy ekolojik şartlarında 2013- 2015 yürütülmüştür. Bu amaçla yeşil alan tesisindeki ... -
Farklı gelişme dönemlerinde bazı arpa hasıllarının besin madde içeriği ve sindirilebilir organik madde miktarına etkisi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-20)Bu çalışmada başaklanma, süt olum ve hamur olum dönemlerinde hasat edilen altı arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinden elde edilen kuru otların kimyasal kompozisyonu, nispi yem değeri ve in vitro organik madde sindirilebilirliği ... -
Bursa ili buğday ekim alanlarında tahıl virüslerinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-17)Bursa ilinde buğday ekim alanlarında tahıl virüslerinin ve yaygınlıklarının belirlenmesi amacıyla bir survey çalışması gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında Nisan ve Mayıs aylarında gözlemler yapılarak buğday örnekleri ... -
Siyah alaca süt sığırlarında tip özellikleri üzerine bazı sistematik çevre faktörlerinin etkisi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-27)Çalışmada, Kırklareli ve Kırşehir İllerinde bulunan iki işletmede yetiştiriciliği yapılmakta olan 911 baş Siyah Alaca süt sığırlarının doğrusal (Linear) ve doğrusal olmayan (100 Puan) tip özellikleri Süt Tipi (ST), Beden ... -
Bazı operatör uzaylarının bölüm uzayları ve temsilleri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-13)Bu çalışma matematikte oldukça öneme sahip bölüm uzayları üzerinedir. Bu konu üzerine belirlenen iki hedeften birincisi olarak vektör uzayları, normlu uzaylar ve Banach cebirleri bağlamında bölüm uzayları ile ilgili gerekli ... -
Edirne yöresinde arazi toplulaştırma çalışmalarınınsulama sistemlerinin planlanması ve işletilmesi üzerine etkilerinin araştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-28)Bu çalışmada; Edirne ili İpsala ilçesinde Merkez ve Ahır, Balabancık, Karaağaç, Sarıcaali, Sultan, Tevfikiye köylerinde 2011 yılında tamamlanan, Kırcasalih II. Kısım Arazi Toplulaştırma Projesinin etkinlik durumu ... -
Saha şartlarında aerobik stabilite süresince mikrobiyal kompozisyondaki değişikliklerin termal kamera görüntüleme tekniği ile değerlendirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-28)Araştırmanın ana amacı; Termal Kamera Görüntüleme Tekniğinin, silajdaki aerobik dönemde meydana gelen bozulmanın boyutları hakkında güvenilir ve pratik bir ölçü aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağını tespit etmektir. ...