TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
Browse by
Sub-communities within this community
Recent Submissions
-
GX8CrNi25-21 kalite östenitik paslanmaz çeliğin mekanik özelliklerinin iyileştirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada, döküm yöntemi ile GX8CrNi25-21 malzemesi üretilmiştir. Malzeme dört farklı sıcaklık ve altı farklı soğutma şiddetine maruz bırakılarak ısıl işleme tabi tutulmuştur. Isıl işlemin birincil ve ikincil karbür ... -
Besin değerini artırıcı maddelerle gıdalarınzenginleştirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Yetersiz ve dengesiz beslenme, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sağlık sorunlarının altında yatan çok önemli bir faktördür. Bu sağlık sorunlarının çözümü için bireysel ve toplumsal önlemlerin alınması gerekmektedir. ... -
Tekstil endüstrisi atıksularının sülfat radikali-bazlı oksidasyon yöntemleriyle arıtılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada tekstil endüstrisi atıksuların arıtımı için kullanılan ileri oksidasyon yöntemlerinden Persülfat ile Peroksimonosülfat oksidasyon yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan araştırmaya göre kullanılan atıksu işletim ... -
Kırklareli koşullarında farklı damla sulama lateral derinliklerinin yalın ve karışım halinde ekilen yoncanın verimi, kalite parametreleri ve kök gelişimi üzerine etkisi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu araştırma Kırklareli koşullarında bölge üreticisine kısıtlı sulanabilir tarım arazileri içerisinde mevcut kaba yem açığını kapatabilmek adına, yüzey altı damla sulama sisteminin yalın ve karışım halde ekilen yonca ... -
Kenger sakızı bazlı fonksiyonel yumuşak şekerleme geliştirilmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada, toffee tipi yumuşak şekerlemelerde yeni bir üretim prosesi ile birlikte jelatin yerine kenger sakızı kullanım olanağı incelenmiş ve bu amaçla formülasyon optimizasyonu yapılmıştır. Kenger sakızlı şekerli ve ... -
Darbeli elektrokimyasal yöntemle üretilen ZnS ve Cu katkılı ZnS yarıiletken ince filmlerin karakterizasyonu
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)İnce film tabanlı fotovoltaik (PV) teknolojisinde, ikili metal kalkojenitlerin üretimi, önemli yapısal ve optik özelliklerinden dolayı son zamanlarda çok fazla dikkat çekmektedir. Çeşitli alternatifler arasında çinko sülfür ... -
The effects of kefir addition on fermentation characteristics, aerobic stability, and in vitro digestion properties of white clover silages
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu tezin amacı, kefir mayası ilave edilen ak üçgül silajlarının fermantasyon özellikleri, aerobik stabilitesi, besin değeri, in vitro sindirilebilirliği, bazı mikro ve makro besin elementleri konsantrasyonu ve yağ asidi ... -
Damla sulama uygulamalarının ceviz bahçelerinde toprak tuzluluğuna olan etkisinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada, damla sulama yöntemi altında farklı sulama suyu uygulamalarının ceviz bahçelerindeki toprak tuzluluğuna olan değişimleri incelenmiştir. Araştırma, Tekirdağ koşullarında 2019 yılında yürütülmüştür. Araştırmada ... -
Buğday-Ayçiçeği ekim sisteminde yeşil gübrelemede kullanılabilecek bazı baklagil yem bitkilerinin biomas verimleri ile toprak özelliklerine ve ana bitkiye etkileri
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Trakya yöresinde yoğun olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği ekim nöbetinde kullanılabilecek en uygun yeşil gübre baklagil yem bitkisinin tespit edilmesi ve çalışmada kullanılan bitkilerin toprağa karıştırılması veya üst aksamının ... -
Elektro lif çekimi yöntemi ile balık jelatini /gümüş/PLA'dan nanolifli yüzey üretimi ve karakterizasyonu
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada, çevresel atık oluşturan balık pullarından (BP) gümüş nitrat nanopartikülleri (AgNO₃) ve poli(laktik asit) (PLA) taşıyıcı polimeri ile birlikte nanolifli yüzey üretimi gerçekleştirilmiş ve üretilen yüzeylerin ... -
Dokuz ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinin yarım diallel melez f2 generasyonlarında bazı verim ve kalite komponentleri için kombinasyon yeteneklerinin belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışma, farklı orijinli dokuz buğday (Triticum aestivum L.) genotipinin resiproksuz yarım diallel melez F2 döllerinde bazı agronomik ve kalite özellikleri bakımından kombinasyon yetenekleri ve heterosis değerlerinin ... -
Süperfisyal femoral arter lezyonlarında endovasküler tedavi yöntemi olarak aterektomi, stent ve ilaçlı balon anjioplasti sonuçlarının karşılaştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021-04-13)Kalaycı, E. Süperfisyal Femoral Arter Lezyonlarında Endovasküler Tedavi Yöntemi Olarak Aterektomi, Stent ve İlaçlı Balon Anjioplasti Sonuçlarının Karşılaştırılması, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ... -
Çeltik (Oryza sativa L.) Yetiştiriciliğinde Bitki Su Tüketimi Bileşenleri ile Su-Üretim Fonksiyonlarının Farklı Sulama Yöntemleri Altında Belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-20)Bu çalışmada, farklı sulama yöntemleri ile sulanan çeltik bitkisinin, verim ve verim bileşenlerinin ve su-üretim fonksiyonlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla farklı sulama yöntemleri ile su düzeylerinin çeltik ... -
Çeşitli organik bakliyat ve hububat ürünlerinde bazı makro ve mikro element içeriklerinin indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) cihazı ile belirlenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-24)Bu çalışmada bazı makro ve mikro element miktarlarının, ülkemizde organik yöntemlerle üretilen, kolay erişilebilen ve organik ürün sertifikası bulunan bazı bakliyat ve hububat çeşitlerinden bulgur, buğday, kırmızı mercimek, ... -
Tekirdağ ili kiraz bahçelerindeki Buprestidae (Coleoptera) türleri, yoğunlukları ve capnodis tenebrionis`in doğal düşmanları ile bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Çalışma Tekirdağ ilinde kiraz üretilen Süleymanpaşa, Şarköy, Malkara ve Muratlı ilçelerinde, 2014-2016 yılları arasında yürütülmüştür. Buprestidae familyası türleri, Capnodis tenebrionis (L.)'in popülasyon yoğunluğu ... -
Meyve bahçelerinde değişken düzeyli ilaçlama için otonom tarım aracı tasarımı
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-14)Son yıllarda tarımsal üreticiler; tarımsal işçi erişiminin belirsizliği, güvenli, erişilebilir ve yüksek kaliteli tarımsal ürünler konusunda artarak devam eden müşteri talebi, uluslarası üreticilerle olan rekabet ve karbon ... -
Avcılar (İstanbul) sahil şeridindeki bitkisel materyalin tasarım ilkeleri açısından incelenmesi
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-13)Tarihsel gelişim süreci boyunca yeşil alan kavramı, toplulukların kültürlerinin ve yaşam kalitelerinin bir simgesi olmuştur. Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin özellikle üzerinde durduğu bu kavram sayesinde, modern ... -
Culex pipiens (Diptera: Culicidae) türü sivrisineklerin larvalarında tür içi kalabalık etkisinin araştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-17)Bu çalışma da, deneme alanında doğal olarak da yaygın görülen, birimimize ait Culex pipiens pipiens kolonisine ait sivrisinekler kullanılmıştır. Koloni bakımı, üniversitemiz yerleşkesi dahilinde yer alan sera ve tarımsal ... -
Culex pipiens ve Anopheles maculipennis (Diptera: Culicidae) türü sivrisineklerde yumurtlama alanı tercihini etkileyen temel faktörlerin araştırılması
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-17)Sivrisineklerin yumurtalarını bıraktıkları, dolayısıyla larva ve pupa dönemlerini geçirdikleri su içeren üreme alanları, artropodun bütün yaşam evresi üzerinde etkili olan bir ortamdır. Bu ortamın özellikleri, sivrisineğin ... -
İstanbul ili ortaöğretim öğrencilerinin bilinçli gıda tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-05-14)Bu çalışma, İstanbul ili çeşitli ilçelerinde okuyan Ortaöğretim öğrencilerinin bilinçli gıda tüketimi için bilgi edinme yolları irdelenmeye çalışılmış olup, edinilen bilgilerin tüketim alışkanlığına etkisini belirlenmek ...