FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 753
-
Bazı mikroorganizmalar ve borun çelikle çoğaltılmış fındık fidanlarının gelişimine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışmada fındığın çelikle çoğaltımında en iyi köklenme dönemi belirlenerek köklenen çeliklerin kısa sürede fidan haline getirilmeleri amaçlanmıştır. Tombul, Çakıldak ve Okay 28 fındık çeşitlerinden Aralık, Mart, Haziran ... -
Üzümsü meyvelerden üretilen filmlerin özelliklerinin tespiti ve kaşar peynirine uygulanabilirliğinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Bu çalışma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. İlk aşamada, beyaz üzüm (V. vinifera L. cv. Sultani), kokulu kara üzüm (V. labrusca L.) ve güz yemişi (Elaeagnus umbellate L.) meyve sularından ekstraktlar elde edilmiştir. Film ... -
Farklı zar atma yöntemlerinin fındıkların depolama süresince kalite parametreleri üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Fındık zarı ile (natürel fındık) tüketildiği gibi, tüketiciler daha çok beyaz zarsız fındıklara (beyazlatılmış/kavrulmuş fındık) rağbet ettiklerinden, çoğunlukla fındık zarı uzaklaştırıldıktan sonra piyasaya arz edilmektedir. ... -
Ordu ili Fatsa ilçesinde doğal olarak yetişen muşmula tiplerinin (mespilus germanica l.) seleksiyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışma, Ordu ili Fatsa ilçesi doğal muşmula (Mespilus germenica L.) popülasyonu içerisinde üstün nitelikli genotipleri belirlemek amacıyla 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada incelenen 31 genotip meyve ... -
(h,m)-preinveks fonksiyonlar sınıfı ve bu sınıf için bazı yeni Hermite-Hadamard tipi eşitsizlikler
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu yüksek lisans tez çalışmasında, (h,m)-preinveks fonksiyonlar sınıfı ele alınmıitır. Bu sınıfın bazı cebirsel özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, Hermite-Hadamard Tipi Eşitsizlikler yardımıyla bazı yeni eşitsizlikler elde ... -
Türkiye'deki yerli aspir (Carthamus tinctorius L.) çeşitlerinin kuru koşullarda verim ve bazı kalite performanslarının belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu araştırma yerli aspir çeşitlerinin kuru koşullarda verim ve bazı kalite performanslarını belirlemek amacıyla 2016 yılında Mayıs-Eylül vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Araştırmada tescil edilmiş yerli yedi aspir ... -
Öksürük ilacı olarak kullanılan kimyasal ve bitkisel içerikli ilaçların antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu araştırmada, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan öksürük şuruplarının antibakteriyal ve antioksidan etkilerinin olup olmadığı araştırılmıştır. Tez kapsamında toplam 10 tane kimyasal ve bitkisel kökenli ilaç ... -
Yeni Poli(esteramit)'lerin sentezi ve karakterizasyonu
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Tez çalışması kapsamında, baz katalizli hidrojen transfer polimerizasyonu (HTP) ve anyonik halka açılma polimerizasyonu (AROP) yöntemleri kullanılarak farklı ester ve amit içeriğine sahip bir dizi poli(ester-b-amit) blok ... -
Çakıldak fındık çeşidinde çotanak dökümü ile morfolojik ve pomolojik özellikler arasındaki ilişkiler
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışma 2018 yılında Ordu ili Gölköy ilçesinde 'Çakıldak' fındık çeşidine ait bir üretici bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmada 'Çakıldak' çeşidinde çotanak dökümü ile bitki ve meyve özellikleri ... -
Eşek arısı (Vespa crabro) yuvasının özütlerinin Autographa californica nüklear polihedrozis virüsünün Spodoptera frugiperda hücre kültüründeki virüs replikasyonuna etkileri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Eşek arı yuvaları birçok farklı bitki türü, arının tükürük salgısı ve sekonder bileşenlerden meydana gelir. Bu çalışmada da, arı yuvası özütlerinin, Autographa californica multikapsid nüklear polihedrozis virüsünün (AcMNPV), ... -
2x2 tipindeki blok parçalı matrislerin grup inverslerinin bazı yeni gösterimleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez çalışması beş bölüm halinde düzenlenmiştir. Birinci bölümde çalışmanın amacından bahsedilerek bir giriş verilmiştir. İkinci bölümde çalışmamızda kullanılan temel tanım ve teoremler ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde ... -
Wirtinger tipli integral eşitsizlikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Wirtinger eşitsizliğinin tarihsel gelişimi ile ilgili bilgileri içermektedir. İkinci bölüm ise Wirtinger integral eşitsizliklerinin farklı versiyonlarını ve genelleştirmelerinin ... -
Pozitif olmayan eğri uzaylarında konvekslik ve hermite-hadamard eşitsizliği
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tezde, pozitif olmayan eğri uzaylarında Hermite-Hadamard Eşitsizliği incelenmiştir. Bunun için ilk olarak global pozitif olmayan eğri uzayı (NPC) tanıtılmıştır. İkinci olarak, bu uzayda Hermite-Hadamard eşitsizliği ifade ... -
Öklid uzayında özel eğrilerin karakterizasyonları
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez dört bölüm halinde düzenlenmiştir. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve konunun ele alınma nedeni ifade edildi. Önceki Çalışmalar bölümünde, Öklid uzayında biharmonik eğrilerin sınıflandırılması ve diferensiyel ... -
Sıcak hava ve kızılötesi kurutma işleminin arı poleninin bazı fiziksel özellikleri ve uçucu bileşen profili üzerine etkisi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu araştırmanın amacı, fanlı etüv ve kızılötesi kurutma yöntemlerinin arı poleninin bazı fiziksel özellikleri ve uçucu bileşen profili üzerine etkisinin belirlenmesidir. Bu araştırmada kullanılan polen Antalya ilinden ... -
Trigonometrik konveks fonksiyonlar için integral eşitsizlikleri
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez çalışmasında trigonometrik konveks fonksiyonlar incelenmiş ve bu türden konveks fonksiyonlar için bazı integral eşitsizlikleri elde edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümde konveks fonksiyonlar ve eşitsizlikler teorisi ... -
Ordu ilinde işlenen bal mumlarının kalite karakteristik özelliklerinin belirlenmesi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Çalışma 2019/21'de Ordu ilinde bulunan doğal bal mumu (karakovan), külçe bal mumu, temel petek ve balı boşaltılmış petek olmak üzere toplam dört çeşit bal mumunun fizikokimyasal özelliklerini değerlendirmek için ... -
Meyve suyu işleme atıklarından diyet liflerinin izolasyonu ve yoğurt üretiminde kullanımı
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Çalışmada öncelikle meyve suyu işleme endüstrisinden temin edilen, elma, kayısı, şeftali ve üzüm atıklarının fizikokimyasal, fonksiyonel özellikleri ile diyet lifi (DL) profilleri analiz edilmiştir. Dört farklı meyve posası ... -
Diyet lifi ile zenginleştirilmiş kakaolu fındık ezmesi üretimi
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada çeşitli oranlarda inülin ve stevia ilavesi ile, şeker içeriği azaltılmış, diyet lifi ile zenginleştirilmiş kakaolu fındık ezmesinin üretimi amaçlanmıştır. Kontrol örneğindeki şeker, doğal bir tadlandırıcı olan ... -
Farklı oranlarda fındık zarı ilaveli sürülebilir çikolatanın kalite özelliklerinin araştırılması
(ORDU ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Sürülebilir çikolatalar her kesimden insan tarafından tüketilen bir gıdagrubudur. Sürülebilir çikolata hammaddesi olarak kullanılan kakao ise ülkemizdeüretilmeyip ithal edilmektedir. Bu tez çalışmasında ise ülkemizde ...