TEZLER: Recent submissions
Now showing items 121-140 of 225
-
Amomyum iyon seçici elektrot geliştirilmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, yapılarında indazol grubu bulunan tripodal reseptör sentezlenerek karakterize edilmiştir. Karakterizasyon işlemlerinde 1H NMR, IR, elementel analiz gibi enstrümental yöntemler kullanılmıştır. Daha sonra, bu ... -
Bir gıda fabrikasında enerji verimliliği performans değerlendirmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-21)Yüksek enerji kullanımı ve maliyeti nedeniyle sanayi sektöründe enerjinin tasarrufu ve verimliliği son derece önemlidir. Bu tez çalışmasında özellikle gıda sanayinde faaliyet gösteren bir fabrikada enerji etüt çalışması ... -
Gıda endüstrisinde unlu mamullerde mikrobiyal kalitenin arttırılması olgu çalışması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-21)Unlu mamullerde bulaşmalar sonrasında meydana gelen mikrobiyolojik bozulmalar nedeniyle ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Bu tip bozulmaların başlıca kaynağı fungal kaynaklı bozulmalardır. Fungal bulaşmalar, ürünün raf ömrünü ... -
Bazı bitki türlerinin soğan sak nematodu (Ditylenchus dipsaci) soğan ırkına konukçuluk durumlarının belirlenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Soğan, günlük diyette sıkça tüketilir ve dünya da en çok yetiştirilen sebzeler arasındaüçüncü sırada yer alır. Türkiye'de geniş bir üretim alanına sahiptir. Soğanyetiştiriciliğinde önemli oranda verim kaybına neden ... -
Soğan sak nematodu (Ditylenchus dipsaci)`nun rDNA ITS bölgesine dayalı moleküler karakterizasyonu
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-12-27)Soğan tüm dünyada ve Türkiye'de insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan bir kültür bitkisidir. Soğanın önemli zararlılarından biri olan soğan sak nematodu (Ditylenchus dipsaci) karantinaya tabi olup soğan ... -
Konya ve Karaman yöresi tahıl üretim alanlarındaki tahıl kist ve kök yara nematodlarının morfolojik, morfometrik ve moleküler teşhisi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Tahıllar, yurdumuzda insan tüketimi ve ayrıca hayvan beslenmesinde önemli bir paya sahiptir. Artan nüfusa karşılık üretim miktarının arttırılması gerekmektedir. İklim, toprak ve su koşulları ile bitki hastalıkları ve ... -
Ortaokul 6. sınıf fen bilimleri dersi elektriğin iletimi ünitesinin öğretiminde 5e modelinin öğrenci başarısına ve tutumuna etkisinin araştırılması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-22)Bu çalışmada ortaokul 6. sınıf Fen Bilimleri dersinde 5E modeli esas alınarak Elektriğin İletimi Ünitesinin öğrencilerin başarısı ve tutumları üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılı Karaman ... -
Sporopolen yüzeyine 1,8-bis (3-kloropropoksi)antrasen -9,10-dion bileşiğinin immobilizasyonu ve sanayiatık sulardan ağır metallerin uzaklaştırılması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Bu çalışmada kullanılan sporopolen'in yüzeyi etilendiamin bileşiği ile modifiye edildi. Bu yolla hazırlanan modifiye sporopolen'in uç fonksiyonel grubuna 1,8-bis(3-kloropropoksi)antresen-9,10-dion (CPA) maddesinin ... -
Karamanda üretilen bazı pekmez çeşitlerinde ağır metal içeriklerinin ICP-OES ve AAS metodlarıyla belirlenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Pekmez, çeşitliliği ve içeriği bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Bu tez çalışmasında, Karaman ili merkez ve köylerinden toplanan üzüm, dut, harnup ve elma pekmezleri numunelerinin içerisinde ağır metal seviyelerinin ... -
2-amino-piridin-3-ol bileşiğinin sporopolen yüzeyde immobilizasyonu ve ağır metal uzaklaştırmada kullanımı
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Yapılan bu çalışmada Sporopolen (Sp) yüzeyinin immobilizasyonu gerçekleştirilmiştir. İmmobilizasyon işlemi için ilk olarak sporopolen yüzeyine 3-kloropropil-trimetoksisilan (CPTS) bileşiği modifiye edilmiştir. İkinci olarak ... -
Biyofloresans malzeme esaslı boya-duyarlı güneş hücrelerinin geliştirilmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-04-13)Tez çalışmasında, yeşil floresans protein (GFP) ve onun farklı renklerdeki; cyan/turkuaz (Aquamarine), mavi (BFP2), kırmızı (mCherry), uzak-kırmızı (RFP675), safir/mavi (sapphire), sarı (YFP) floresans protein türevlerinin ... -
Yenidünya (erıobotrya japonıca) çekirdeğinden aktif karbon üretimi ve özelliklerinin incelenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-01-30)Aktif karbonlar insan sağlığına zararsız, çok amaçlı kullanılabilen değerli adsorbanlardır. Ayrıca, yüksek yüzey alanına ve geniş gözenekliliğe sahip olmalarından dolayı hem gaz fazından hem de çözelti fazından çeşitli ... -
Biyolojik tiyollerin tayini için perilen türevi temelli floresans sensörlerin geliştirilmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, sistein, homosistein ve glutatyon gibi biyolojik tiyollerin florimetrik olarak tayinlerine yönelik floresans sensör geliştirilmiştir. Bu çalışma genel olarak iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, tiyol ... -
Silifke (Mersin) yöresinde yetişen makromantarların belirlenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Bu çalışma Silifke (Mersin) yöresinde yetişen makromantarlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. 2017-2019 yılları arasında düzenli olarak bölgede gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda 407 makromantar örneği toplanmıştır. ... -
UnaG proteini varyantının (R112/132Q) rekombinant dna teknikleriyle üretilmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-05)Japon tatlı su yılanlarından (Anguilla japonica) izole edilen UnaG, omurgalılarda tanımlanan ilk floresan proteindir. Bilinen diğer proteinlere nazaran birçok avantaja sahip olan ve kendisine yağ asidi bağlayıcı proteinler ... -
Bazı makarnalık buğday çeşitlerinde tanenin fiziksel özelliklerinin görüntü işleme tekniği ile belirlenmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-11)Buğdayın sınıflandırılması hem buğdayın market değerinin belirlenmesinde hem de ıslahçılar için verim ve kalitenin belirlenmesinde önemlidir. Bu çalışmada dokuz farklı makarnalık buğday çeşidinin tam tane ve tane ortasından ... -
Nokta mutasyonu yöntemi ile unag proteini varyantının (R112m/R132m) üretilmesi saflaştırılması ve karakterizasyonu
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-02-12)Biyoteknoloji canlı veya ürünlerinin, insanlığa yararlı ürünler üretmek veya bir problemi çözmede kullanılmasıdır. Biyoteknoloji ile doğayı anlamaya yönelik çalışmaların bazıları canlıların vücutlarında meydana gelen ... -
Balda hidroksimetil furfural tayini
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-27)Hidroksimetil furfural (HMF) balın kalitesinin bozulduğunu gösteren kimyasal birindekstir. Balın uygun olmayan koşullarda depo edilmesi ve bala uygulanan ısıl işlemlerbalda HMF oluşumunu arttırmaktadır. Bu çalışmada, ... -
Bazı yenilebilir mantar türlerinin sitotoksik, sitogenetik ve oksidatif etkilerinin araştırılması
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-04-03)Yenilebilir mantarlar, yapılarında bulunan doğal bileşenler sayesinde çok sayıda biyolojik aktivite gösterme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, mevcut çalışmada, yenilebilir mantar türlerinden olan Coprinus comatus (O.F. ... -
Ultra yoğun lazerlerle hızlandırılmış iyonların enerji spektrumlarının ölçülmesi
(KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-02-28)Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde lazerler 10PW güce çıkarılabilmektedir. Bu seviyede lazerler doğru odaklama ile yoğunlukları >1022 W cm-2' ye rahatlıkla çıkabilmektedirler. Çok yüksek yoğunluktaki lazerler ...