Güneş enerjili, ısı borulu, nem kontrollü kurutucuda aromatik ürünlerin (nane, maydanoz, biberiye) kurutulması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, güneş enerjili ve nem kontrollü bir kurutucunun tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Tasarımı ve imalatı yapılan kurutucuda; Nane, Maydanoz ve Biberiye kurutulması deneysel olarak analiz edilmiştir. Kurutucuda, bağıl nem değeri yükselen ve kurutma özelliği azalan fırın havası bir kanal damperi ile tahliye edilerek nem kontrolü sağlanmıştır. Nane, Maydanoz ve Biberiye sırası ile 5,66 g su/g kuru madde, 7,33 g su/g kuru madde ve 2,7 g su/g kuru madde nem miktarlarından; 0,28 g su/g kuru madde, 0,28 g su/g kuru madde ve 0,18 g su/g kuru madde nem miktarlarına kadar 8 saatte kurutulmuşlardır. Kurutma sonrası yapılan analizler, kurutucuda yapılan ağırlık ölçümlü ve nem kontrollü kurutmanın ürün kalitesini arttırdığını göstermiştir. In this study, solar dryer and humidity controlled has been designed and manufactured. Designed and manufactured dryer experimentally analyzed by Mint, Parsley and Rosemary. In dryer, increasing the relative humidity of drying air can be evacuated, which can operate automatically, humidity control provided with a channel grill. Mint, Parsley and Rosemary were dried from the moisture contents of 5,66 g water/g dry matter, 7,33 g water/g dry matter and 2,7 g water/g dry matter to 0,28 g water/g dry matter, 0,28 g water/g dry matter and 0,18 g water/g dry matter respectively in humidity controlled solar dryer in a period of 8 hours. The analysis of after drying showed increases product quality by weight measurement and humidity controlling in solar dryer.
Collections