Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmaz, Sezayi
dc.contributor.authorGürel, Ali Etem
dc.date.accessioned2020-12-06T11:25:47Z
dc.date.available2020-12-06T11:25:47Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/99272
dc.description.abstractBu çalışmada, güneş enerjili ve nem kontrollü bir kurutucunun tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Tasarımı ve imalatı yapılan kurutucuda; Nane, Maydanoz ve Biberiye kurutulması deneysel olarak analiz edilmiştir. Kurutucuda, bağıl nem değeri yükselen ve kurutma özelliği azalan fırın havası bir kanal damperi ile tahliye edilerek nem kontrolü sağlanmıştır. Nane, Maydanoz ve Biberiye sırası ile 5,66 g su/g kuru madde, 7,33 g su/g kuru madde ve 2,7 g su/g kuru madde nem miktarlarından; 0,28 g su/g kuru madde, 0,28 g su/g kuru madde ve 0,18 g su/g kuru madde nem miktarlarına kadar 8 saatte kurutulmuşlardır. Kurutma sonrası yapılan analizler, kurutucuda yapılan ağırlık ölçümlü ve nem kontrollü kurutmanın ürün kalitesini arttırdığını göstermiştir.
dc.description.abstractIn this study, solar dryer and humidity controlled has been designed and manufactured. Designed and manufactured dryer experimentally analyzed by Mint, Parsley and Rosemary. In dryer, increasing the relative humidity of drying air can be evacuated, which can operate automatically, humidity control provided with a channel grill. Mint, Parsley and Rosemary were dried from the moisture contents of 5,66 g water/g dry matter, 7,33 g water/g dry matter and 2,7 g water/g dry matter to 0,28 g water/g dry matter, 0,28 g water/g dry matter and 0,18 g water/g dry matter respectively in humidity controlled solar dryer in a period of 8 hours. The analysis of after drying showed increases product quality by weight measurement and humidity controlling in solar dryer.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEnerjitr_TR
dc.subjectEnergyen_US
dc.subjectTeknik Eğitimtr_TR
dc.subjectTechnical Educationen_US
dc.titleGüneş enerjili, ısı borulu, nem kontrollü kurutucuda aromatik ürünlerin (nane, maydanoz, biberiye) kurutulması
dc.title.alternativeDrying of aromatic products (mint, parsley, rosemary) with humidity control in heat pipe solar dryer
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMakine Eğitimi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSolar energy
dc.subject.ytmDrying
dc.identifier.yokid372542
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARABÜK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid274883
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess