Kars ilinde lokantalarda satışa sunulan dönerlerin E. coli 0157:H7 açısından incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışma Kars'ta lokantalarda satışa sunulan döner kebaplarında E. coli 0157:H7 varlığını belirlemek amacıyla yapıldı. Kars'ın farklı lokantalarından toplam 80 döner örneği belli bir sıra takip edilmeden toplandı. Örnekler novobiosinli mEC bulyonla ön zenginleştirme sonrasında cefixim tellürit katkılı SMAC ağara ardından VRB+MUG ağara ekildi. Elde edilen şüpheli koloniler aglütinaston testi ve biyokimyasal testler ile onaylandılar. Kontaminasyon düzeyi E. coli 0157 için % 1 1,25 E. coli 0157:H7 için ise % 26,25 olarak tespit edildi. Anahtar kelimeler: Pişmiş döner, E. coli 0157:H7 II ABSTRACT We aimed to detect E. coli 0157:H7 in doner kebaps sold at restaurants in Kars. A total of 80 samples of cooked beef doner kebaps were collected randomly from different resteurants in the city of Kars to detect E. coli 0 1 57:H7. Samples were initially eniroced with the mEC+novobiosin and spread onto CT SMAC and VRB+MUG subsequantly isolates recovered from the enrichment procedures were subjected to the agglutination test and then biochemical tests. The contamination was found at 1 1,25 % and 26,25 % of the 80 doner samples with R coli 0157:H7 and 0157, respectively. Key words: Cooked doner, E. coli 0157:H7 III
Collections