Uzun süreli alüminyum kaplarda yapılan yoğurtlarla beslenenlerde plazma alüminyum seviyeleri ile oksidatif durum arasındaki ilişkinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETUzun Süreli Alüminyum Kaplarda Yapılan Yoğurtlarla BeslenenlerdePlazma Alüminyum Seviyeleri le Oksidatif Durum Arasındaki lişkininAraştırılmasıNecla GÜNAYDINBiyokimya Yüksek Lisans Tezinsanların sık sık maruz kaldığı bir metal olan alümünyum nonesansiyel bir metaldir.Yemek hazırlanmasında kullanılan suda, yemeği oluşturan malzemelerde ve yemeğinhazırlandığı kaplar gibi doğal kaynaklarda mevcut bulunduğundan yiyeceklerde alüminyumbulunmaktadır. Diyetteki alüminyum miktarı antasidlerde ve bazı tamponlu analjeziklerdekialüminyum miktarı ile mukayese edildiğinde küçüktür. Sağlıklı insan vücudunda sudan,yiyeceklerden, toz parçacıkları ve havadan alınan alüminyumun sistemik absorbsiyonunuazaltan etkili bariyerler (deri, akciğerler, G S sistem) vardır. Alüminyumun %1'den az birmiktarı sistemik olarak absorbe edilirken vücuttan atılımı esas olarak idrarla olur. Feçesleatılan miktar daha azdır. Alüminyum hayvanların beynine direkt olarak enjekte edildiğizaman veya diyalizle veya şarapnel ile insan beynine kazara girdiği zaman toksik olabilir.Gastrointestinal rahatsızlar için kullanılan antasidlerden alınan yüksek miktarda alüminyumunhiçbir yan etkisi ve nörolojik hastalıklar ya da alzheimer's hastalığı ile korelasyonu raporedilmemiş. Genel olarak alüminyum içeren yiyecek bilşenleri esas olarak koruyucumaddeleri, renk maddeleri, mayalar, anticaking ajanlar vb. dir. Bu çalışmada alüminyumtoksisitesinin DNA hasarı ve oksidatif durum üzerine etkileri araştırıldı. Bu çalışmaya benzeryaş ve cinsiyet ortalamalarına sahip 18 gönüllü alüminyum grubu ve 36 sağlıklı birey dahiledildi. Alüminyum grafit fırınlı atomik absorbsiyon cihazındaçalışıldı ve 100µg/L'ninaltındakilere kontrol üstündekilere ise Alüminyum grubu adı verildi. Periferal mononükleerlökosit DNA hasarı Komet Assay (single cell gel electrophorezis) yöntemi ile çalışıldı.Oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada protein oksidasyonu (PO),malondialdehid (MDA) ve plazma antioksidan seviyelerinin belirlenmesi için de totalanatioksidan kapasite (TAK) çalışıldı. Alüminyum grubunda, mononükleer lökosit DNAhasarı, MDA ve PO seviyelerinin kontrol grubundan yüksek olduğu (sırasıyla; p= 0.001, p=0.05 ve p= 0.05) TAK seviyeleri ise kontrol grubuna göre düşük olduğu görüldü (p=0.001).Mononükleer lökosit DNA hasarı ile MDA ve PO seviyeleri arasında pozitif (sırasıyla; p=0.074, r= 0.245; p= 0.001, r= 0.450), TAK seviyeleri arasında negatif bir ilişki olduğu görüldü(p= 0.001, r= -0.506). Bu bulgular Alüminyumun ROS'in arttığını göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Alüminyum toksisitesi, Oksidatif stres, Protein oksidasyonu,Lipit peroksidasyonu, DNA hasarı ABSTRACTInvestigation of The Relationship Between Plasma AluminumConcentration and Oxidative Status In Persons Who Are Fed WithYogurt Which Is Made In Aluminum Utensil For A Long TimeNecla GÜNAYDINBiochemistry Master TezzAluminum is a nonessential metal to which humans are frequently exposed.Aluminum in the food supply comes from natural sources, water used in food preparation,food ingredients, and utensils used during food preparations. The amount of aluminum inthe diet is small, compared with the amount of aluminum in antacids and some bufferedanalgesics. The healthy human body has effective barriers (skin, lungs, gastrointestinaltract) to reduce the systemic absorption of aluminum ingested from water, foods, drugs,and air. The small amount of aluminum (<1%) that is systemically absorbed is excretedprincipally in the urine and, to a lesser extent, in the feces. No reports of dietary aluminumtoxicity to healthy individuals exist in the literature. Aluminum can be neurotoxic, wheninjected directly into the brains of animals and when accidentally introduced into humanbrains (by dialysis or shrapnel). High intake of aluminum from antacid for gastrointestinalailments has not been reported to cause any adverse effects and has not been correlatedwith neurotoxicity or AD. Common aluminum-containing food ingredients are usedmainly as preservatives, coloring agents, leavening agents, anticaking agents, etc. In thisstudy, we investigated the effect of Aluminum on basal levels of DNA strand breaks andon the oxidative/anti-oxidative status of high aluminum grup, and compared the data withthose of healthy subjects. 18 high aluminum grup and 33 age- and sex-matched controlsubjects were enrolled in the study. We used atomic absorbsion spectrometry to measureAluminum levels and used the single-cell gel electrophoresis (also called comet assay) tomeasure DNA strand breaks in peripheral blood mononuclear leukocytes. Plasma proteinoxidation (PO), malondialdehyde (MDA) concentrations were measured to determineoxidative status and total anti-oxidative capacity (TAC) in plasma was measured todetermine anti-oxidative status. The mean values of mononuclear leukocyte DNA damageand MDA, PO concentrations were significantly higher in aluminum grup than in thecontrol group (p= 0.001, p= 0.05 ve p= 0.05; respectively) and TAC levels of the malariapatients were significantly lower than in the control group (p= 0.001). There weresignificantly positive correlation between DNA damage and MDA and PO (p= 0.074, r=0.245; p= 0.001, r= 0.450; respectively), and a negative correlation between TAC andDNA damage (p= 0.001, r= -0.506) in the patient group.These findings support the notionthat ROS produced by aluminum.Key Words: Aluminum toxicity, Oxidative stress, Protein oxidation, Lipidperoxidation, DNA damage.
Collections