Show simple item record

dc.contributor.advisorKoçyiğit, Abdürrahim
dc.contributor.authorGünaydin, Necla
dc.date.accessioned2020-12-04T16:57:02Z
dc.date.available2020-12-04T16:57:02Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93235
dc.description.abstractÖZETUzun Süreli Alüminyum Kaplarda Yapılan Yoğurtlarla BeslenenlerdePlazma Alüminyum Seviyeleri le Oksidatif Durum Arasındaki lişkininAraştırılmasıNecla GÜNAYDINBiyokimya Yüksek Lisans Tezinsanların sık sık maruz kaldığı bir metal olan alümünyum nonesansiyel bir metaldir.Yemek hazırlanmasında kullanılan suda, yemeği oluşturan malzemelerde ve yemeğinhazırlandığı kaplar gibi doğal kaynaklarda mevcut bulunduğundan yiyeceklerde alüminyumbulunmaktadır. Diyetteki alüminyum miktarı antasidlerde ve bazı tamponlu analjeziklerdekialüminyum miktarı ile mukayese edildiğinde küçüktür. Sağlıklı insan vücudunda sudan,yiyeceklerden, toz parçacıkları ve havadan alınan alüminyumun sistemik absorbsiyonunuazaltan etkili bariyerler (deri, akciğerler, G S sistem) vardır. Alüminyumun %1'den az birmiktarı sistemik olarak absorbe edilirken vücuttan atılımı esas olarak idrarla olur. Feçesleatılan miktar daha azdır. Alüminyum hayvanların beynine direkt olarak enjekte edildiğizaman veya diyalizle veya şarapnel ile insan beynine kazara girdiği zaman toksik olabilir.Gastrointestinal rahatsızlar için kullanılan antasidlerden alınan yüksek miktarda alüminyumunhiçbir yan etkisi ve nörolojik hastalıklar ya da alzheimer's hastalığı ile korelasyonu raporedilmemiş. Genel olarak alüminyum içeren yiyecek bilşenleri esas olarak koruyucumaddeleri, renk maddeleri, mayalar, anticaking ajanlar vb. dir. Bu çalışmada alüminyumtoksisitesinin DNA hasarı ve oksidatif durum üzerine etkileri araştırıldı. Bu çalışmaya benzeryaş ve cinsiyet ortalamalarına sahip 18 gönüllü alüminyum grubu ve 36 sağlıklı birey dahiledildi. Alüminyum grafit fırınlı atomik absorbsiyon cihazındaçalışıldı ve 100µg/L'ninaltındakilere kontrol üstündekilere ise Alüminyum grubu adı verildi. Periferal mononükleerlökosit DNA hasarı Komet Assay (single cell gel electrophorezis) yöntemi ile çalışıldı.Oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada protein oksidasyonu (PO),malondialdehid (MDA) ve plazma antioksidan seviyelerinin belirlenmesi için de totalanatioksidan kapasite (TAK) çalışıldı. Alüminyum grubunda, mononükleer lökosit DNAhasarı, MDA ve PO seviyelerinin kontrol grubundan yüksek olduğu (sırasıyla; p= 0.001, p=0.05 ve p= 0.05) TAK seviyeleri ise kontrol grubuna göre düşük olduğu görüldü (p=0.001).Mononükleer lökosit DNA hasarı ile MDA ve PO seviyeleri arasında pozitif (sırasıyla; p=0.074, r= 0.245; p= 0.001, r= 0.450), TAK seviyeleri arasında negatif bir ilişki olduğu görüldü(p= 0.001, r= -0.506). Bu bulgular Alüminyumun ROS'in arttığını göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Alüminyum toksisitesi, Oksidatif stres, Protein oksidasyonu,Lipit peroksidasyonu, DNA hasarı
dc.description.abstractABSTRACTInvestigation of The Relationship Between Plasma AluminumConcentration and Oxidative Status In Persons Who Are Fed WithYogurt Which Is Made In Aluminum Utensil For A Long TimeNecla GÜNAYDINBiochemistry Master TezzAluminum is a nonessential metal to which humans are frequently exposed.Aluminum in the food supply comes from natural sources, water used in food preparation,food ingredients, and utensils used during food preparations. The amount of aluminum inthe diet is small, compared with the amount of aluminum in antacids and some bufferedanalgesics. The healthy human body has effective barriers (skin, lungs, gastrointestinaltract) to reduce the systemic absorption of aluminum ingested from water, foods, drugs,and air. The small amount of aluminum (<1%) that is systemically absorbed is excretedprincipally in the urine and, to a lesser extent, in the feces. No reports of dietary aluminumtoxicity to healthy individuals exist in the literature. Aluminum can be neurotoxic, wheninjected directly into the brains of animals and when accidentally introduced into humanbrains (by dialysis or shrapnel). High intake of aluminum from antacid for gastrointestinalailments has not been reported to cause any adverse effects and has not been correlatedwith neurotoxicity or AD. Common aluminum-containing food ingredients are usedmainly as preservatives, coloring agents, leavening agents, anticaking agents, etc. In thisstudy, we investigated the effect of Aluminum on basal levels of DNA strand breaks andon the oxidative/anti-oxidative status of high aluminum grup, and compared the data withthose of healthy subjects. 18 high aluminum grup and 33 age- and sex-matched controlsubjects were enrolled in the study. We used atomic absorbsion spectrometry to measureAluminum levels and used the single-cell gel electrophoresis (also called comet assay) tomeasure DNA strand breaks in peripheral blood mononuclear leukocytes. Plasma proteinoxidation (PO), malondialdehyde (MDA) concentrations were measured to determineoxidative status and total anti-oxidative capacity (TAC) in plasma was measured todetermine anti-oxidative status. The mean values of mononuclear leukocyte DNA damageand MDA, PO concentrations were significantly higher in aluminum grup than in thecontrol group (p= 0.001, p= 0.05 ve p= 0.05; respectively) and TAC levels of the malariapatients were significantly lower than in the control group (p= 0.001). There weresignificantly positive correlation between DNA damage and MDA and PO (p= 0.074, r=0.245; p= 0.001, r= 0.450; respectively), and a negative correlation between TAC andDNA damage (p= 0.001, r= -0.506) in the patient group.These findings support the notionthat ROS produced by aluminum.Key Words: Aluminum toxicity, Oxidative stress, Protein oxidation, Lipidperoxidation, DNA damage.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.subjectSağlık Eğitimitr_TR
dc.subjectHealth Educationen_US
dc.titleUzun süreli alüminyum kaplarda yapılan yoğurtlarla beslenenlerde plazma alüminyum seviyeleri ile oksidatif durum arasındaki ilişkinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the relationship between plasma aluminum concentration and oxidative status in persons who are fed with yogurt which is made in aluminum utensil for a long time
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid190410
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid194775
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess