Farklı boyutlarda parçalanan yonca bitkisine melas ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, farklı partikül büyüklüğünde parçalanmış yonca bitkisinden elde edilen silajların kalitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla farklı boyutlarda (1, 3, 5, 10, 15, 20 ve 25 cm) parçalanan yonca bitkisi katkısız ve %5 melas ilave edilerek silolanmıştır. Silajlar 1.5 L cam kavanozlarda 4'er tekerrür olacak şekilde hazırlanmıştır. Yonca bitkisinin farklı boyutlarda parçalanarak %5 melas katkısı ile hazırlanan silajların pH, amonyak azotu, propiyonik asit ve bütirik asit değerlerinin azaldığı; laktik asit değerinin ise arttığı görülmüştür (P<0.001). Sonuç olarak yonca bitkisinin farklı boyutlarda parçalanmasıyla katkısız olarak hazırlanan silajların kalitesiz silaj niteliği taşıdıkları, ancak %5 melas katkısı ile hazırlanan farklı boyutlarda parçalanmış yonca silajlarının geneli kaliteli sınıfında değerlendirilebileceği ve elde edilen silajların hayvan besleme alanında kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. This study was aimed to investigate the effect of the different chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) size and adding 5% molasses of alfalfa plants. For this purpose, silages prepared different chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) size and adding 5% molasses of alfalfa plants. All the treatments consisted of four replicate silos, and they were prepared in 1.5 L glass jar silos. Silage lactic acid values increased and pH, ammonia nitrogen, propionic acid and butyric acid levels decreased with addition of 5% molasses to the different chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) size alfalfa plant material (P<0.001). As a result, chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) alfalfa plant can be ensiled by added with 5% molasses and they carry good quality silage and they can be used as roughage source for ruminants
Collections