Show simple item record

dc.contributor.advisorDenek, Nihat
dc.contributor.authorAyhan, Halil
dc.date.accessioned2020-12-04T16:51:33Z
dc.date.available2020-12-04T16:51:33Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93071
dc.description.abstractBu çalışma, farklı partikül büyüklüğünde parçalanmış yonca bitkisinden elde edilen silajların kalitelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla farklı boyutlarda (1, 3, 5, 10, 15, 20 ve 25 cm) parçalanan yonca bitkisi katkısız ve %5 melas ilave edilerek silolanmıştır. Silajlar 1.5 L cam kavanozlarda 4'er tekerrür olacak şekilde hazırlanmıştır. Yonca bitkisinin farklı boyutlarda parçalanarak %5 melas katkısı ile hazırlanan silajların pH, amonyak azotu, propiyonik asit ve bütirik asit değerlerinin azaldığı; laktik asit değerinin ise arttığı görülmüştür (P<0.001). Sonuç olarak yonca bitkisinin farklı boyutlarda parçalanmasıyla katkısız olarak hazırlanan silajların kalitesiz silaj niteliği taşıdıkları, ancak %5 melas katkısı ile hazırlanan farklı boyutlarda parçalanmış yonca silajlarının geneli kaliteli sınıfında değerlendirilebileceği ve elde edilen silajların hayvan besleme alanında kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was aimed to investigate the effect of the different chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) size and adding 5% molasses of alfalfa plants. For this purpose, silages prepared different chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) size and adding 5% molasses of alfalfa plants. All the treatments consisted of four replicate silos, and they were prepared in 1.5 L glass jar silos. Silage lactic acid values increased and pH, ammonia nitrogen, propionic acid and butyric acid levels decreased with addition of 5% molasses to the different chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) size alfalfa plant material (P<0.001). As a result, chopped (1, 3, 5, 10, 15, 20 and 25 cm) alfalfa plant can be ensiled by added with 5% molasses and they carry good quality silage and they can be used as roughage source for ruminantsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleFarklı boyutlarda parçalanan yonca bitkisine melas ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of molasses addition on the quality of alfalfa silage with different chopping size
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAnimal feeding
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmAnimal feeds
dc.subject.ytmAlfalfa
dc.subject.ytmMolasses
dc.subject.ytmSilage
dc.identifier.yokid10121078
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450792
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess