Şanlıurfa ilinde tüketime sunulan yöresel peynirlerde Listeria monocytogenes izolasyonu ve identifikasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Şanlıurfa İli ve İlçelerinde semt pazarlarında tüketime sunulan çiğ koyun ve inek sütünden yapılmış yöresel Urfa peynirlerinde Listeria monocytogenes kontaminasyonunun varlığını ve oranını tespit ederek halk sağlığı açısından risklerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma kapsamında semt pazarlarından toplanan 97 adet peynir örneği Listeria monocytogenes açısından ISO 11290-1 tekniği ile kültür ekimi ile izolasyonu yapılmış ve Real- time PCR ile identifiye edilmiştir. 97 peynir örneğinin incelendiği çalışmamızda; 3 adet (% 3.09) Listeria monocytogenes etkeni tespit edilmiştir. Çalışma verileri, Şanlıurfa İli ve ilçelerinde geleneksel yöntemlerle üretilip semt pazarlarında açıkta satılan peynirlerin, Listeria monocytogenes ile kontamine olduğu ve bu peynirlerin halk sağlığı açısından riskli olduğu ve tehlike oluşturabileceği sonucuna varılmıştır. This study was conducted in order to explore and identify the existence and rate of Listeria monocytogenes contamination in cheese made from local cow and sheep milk and also assessing risks to public health in Şanlıurfa province.Within the aim of study, 97 different cheese samples had been collected from local markets, isolation was done by ISO 11290-1 technique regarding Listeria monocytogenes and were identified by Real-time PCR. The study examined 97 cheese; 3 (3.09%) Listeria monocytogenes factors have been identified.Obtained data, it was found that these traditionally made cheese and openly sold cheese in neighborhood markets is contaminated with Listeria monocytogenes in conclusion create a risk and danger to public health.
Collections