Show simple item record

dc.contributor.advisorKılıç Altun, Serap
dc.contributor.authorDeniz, İbrahim Halil
dc.date.accessioned2020-12-04T16:51:02Z
dc.date.available2020-12-04T16:51:02Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93055
dc.description.abstractBu çalışma Şanlıurfa İli ve İlçelerinde semt pazarlarında tüketime sunulan çiğ koyun ve inek sütünden yapılmış yöresel Urfa peynirlerinde Listeria monocytogenes kontaminasyonunun varlığını ve oranını tespit ederek halk sağlığı açısından risklerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma kapsamında semt pazarlarından toplanan 97 adet peynir örneği Listeria monocytogenes açısından ISO 11290-1 tekniği ile kültür ekimi ile izolasyonu yapılmış ve Real- time PCR ile identifiye edilmiştir. 97 peynir örneğinin incelendiği çalışmamızda; 3 adet (% 3.09) Listeria monocytogenes etkeni tespit edilmiştir. Çalışma verileri, Şanlıurfa İli ve ilçelerinde geleneksel yöntemlerle üretilip semt pazarlarında açıkta satılan peynirlerin, Listeria monocytogenes ile kontamine olduğu ve bu peynirlerin halk sağlığı açısından riskli olduğu ve tehlike oluşturabileceği sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted in order to explore and identify the existence and rate of Listeria monocytogenes contamination in cheese made from local cow and sheep milk and also assessing risks to public health in Şanlıurfa province.Within the aim of study, 97 different cheese samples had been collected from local markets, isolation was done by ISO 11290-1 technique regarding Listeria monocytogenes and were identified by Real-time PCR. The study examined 97 cheese; 3 (3.09%) Listeria monocytogenes factors have been identified.Obtained data, it was found that these traditionally made cheese and openly sold cheese in neighborhood markets is contaminated with Listeria monocytogenes in conclusion create a risk and danger to public health.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleŞanlıurfa ilinde tüketime sunulan yöresel peynirlerde Listeria monocytogenes izolasyonu ve identifikasyonu
dc.title.alternativeThe isolation and identification of Listeria monocytogenes consumption of local cheese in Sanliurfa province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmŞanlıurfa
dc.subject.ytmCheeses
dc.subject.ytmListeria
dc.subject.ytmListeria monocytogenes
dc.subject.ytmISO
dc.subject.ytmPolymerase chain reaction
dc.subject.ytmSheep
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmFood contamination
dc.identifier.yokid10121684
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450774
dc.description.pages50
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess