GAP alanında yetiştirilen bazı sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinde sulama düzeylerinin bitki besin maddesi alımına etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Şanlıurfa Akçakale ilçesine bağlı Koruklu Köyü'nde yapılan bu denemede bazı asma çeşitlerinde değişik damla sulama düzeylerinin, farklı zamanlarda alınan olgun yaprakların besin maddeleri içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemede yerli ve yabancı şaraplık ve sofralık çeşitler (Perlette, İtaiia. Hamburg.Misketi, Kabarcık, Öküzgözü, Carignane, Semillon Blanc.) ve Amerikan asma anaçları (5 BB,420 A, 42 B, 1103 P, 110 R, 99 R) kullanılmıştır. Çeşitlere ait yaprak örnekleri, çiçeklerime ve ben düşme döneminde yaz sürgünlerinden ve 3 farklı sulama düzeyinden alınmıştır. Elde olunan bulgulara göre, makro elementlerden N, P ve K bitki bünyesindeki kullanımlarına paralel olarak vegetasyon periyodu boyunca sürekli azalan bir değişim gösterirken; Mg'nin ilerleyen mevsime ve yaprak alma yaşına bağlı kalarak arttığı saptanmıştır. Mn, Zn'un ve Fe'nin çiçeklerime döneminden itibaren yapraklarda artığı görülmüştür. N ve Cu alımı ise alındığı döneme göre tarklılık göstermektedir.. Ele alınan çeşit ve anaçlar içerdikleri besin maddeleri açısından incelendiğinde ve sulama düzeylerine bağlı olarak en yüksek Cu, Fe ve P miktarı italia çeşidinde gözlenmiştir. Carignane çeşidi en az Mg veN'a sahip olurken K ve Mn açısından çeşitler arasında bir farklılık görülmemiştir. The study carried out in Akçakale, Urfa was done in some grape cultivars to assess the effects of different levels of drip irrigation on nutrient uptake rates of mature leaves. Different table and winegrape cultivars (Perlette, Cardinal, Italia. Muscat of Hamburg, Carignane, Semillon blanc, Öküzgözü and Kabarcık) and some American rootstock cultivars, (41 B, 1103 P, 110 R and 99 R) were used as plant materials. Leaf samples were taken at two different times (anthesis and veraison period) at three irrigation levels. By the results obtained from the study, while N, P and K showed a continuous decrease throughout the growing season, Ca and Mg increased as the season progressed and as the collected leaves aged. Mn. Zn and Fe showed an increase in leaves beginning from the anthesis. Cu differed in the amount depending on the time leaves were taken. When the cultivars were evaluted depending on the nutrient uptake at the differing irrigation levels, Italia followed by Perlette had the highest amount of Cu. Fe and P. Carignane was the cultivar which had the lowest amount of Mg and N in the leaves. The cultivars did not differ in K and Mn contents,
Collections