Show simple item record

dc.contributor.advisorGürsöz, Sadettin
dc.contributor.authorÇakir, Atilla
dc.date.accessioned2020-12-04T16:38:09Z
dc.date.available2020-12-04T16:38:09Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92681
dc.description.abstractŞanlıurfa Akçakale ilçesine bağlı Koruklu Köyü'nde yapılan bu denemede bazı asma çeşitlerinde değişik damla sulama düzeylerinin, farklı zamanlarda alınan olgun yaprakların besin maddeleri içerikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemede yerli ve yabancı şaraplık ve sofralık çeşitler (Perlette, İtaiia. Hamburg.Misketi, Kabarcık, Öküzgözü, Carignane, Semillon Blanc.) ve Amerikan asma anaçları (5 BB,420 A, 42 B, 1103 P, 110 R, 99 R) kullanılmıştır. Çeşitlere ait yaprak örnekleri, çiçeklerime ve ben düşme döneminde yaz sürgünlerinden ve 3 farklı sulama düzeyinden alınmıştır. Elde olunan bulgulara göre, makro elementlerden N, P ve K bitki bünyesindeki kullanımlarına paralel olarak vegetasyon periyodu boyunca sürekli azalan bir değişim gösterirken; Mg'nin ilerleyen mevsime ve yaprak alma yaşına bağlı kalarak arttığı saptanmıştır. Mn, Zn'un ve Fe'nin çiçeklerime döneminden itibaren yapraklarda artığı görülmüştür. N ve Cu alımı ise alındığı döneme göre tarklılık göstermektedir.. Ele alınan çeşit ve anaçlar içerdikleri besin maddeleri açısından incelendiğinde ve sulama düzeylerine bağlı olarak en yüksek Cu, Fe ve P miktarı italia çeşidinde gözlenmiştir. Carignane çeşidi en az Mg veN'a sahip olurken K ve Mn açısından çeşitler arasında bir farklılık görülmemiştir.
dc.description.abstractThe study carried out in Akçakale, Urfa was done in some grape cultivars to assess the effects of different levels of drip irrigation on nutrient uptake rates of mature leaves. Different table and winegrape cultivars (Perlette, Cardinal, Italia. Muscat of Hamburg, Carignane, Semillon blanc, Öküzgözü and Kabarcık) and some American rootstock cultivars, (41 B, 1103 P, 110 R and 99 R) were used as plant materials. Leaf samples were taken at two different times (anthesis and veraison period) at three irrigation levels. By the results obtained from the study, while N, P and K showed a continuous decrease throughout the growing season, Ca and Mg increased as the season progressed and as the collected leaves aged. Mn. Zn and Fe showed an increase in leaves beginning from the anthesis. Cu differed in the amount depending on the time leaves were taken. When the cultivars were evaluted depending on the nutrient uptake at the differing irrigation levels, Italia followed by Perlette had the highest amount of Cu. Fe and P. Carignane was the cultivar which had the lowest amount of Mg and N in the leaves. The cultivars did not differ in K and Mn contents,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGAP alanında yetiştirilen bazı sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinde sulama düzeylerinin bitki besin maddesi alımına etkileri
dc.title.alternativeThe Effects of irrigation levels of nutrient uptake on some table and winegrape cultivars grown in the GAP region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGrapevine
dc.subject.ytmTable grape
dc.subject.ytmWine grape
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmGrape
dc.subject.ytmPlant nutrients
dc.subject.ytmDrip irrigation system
dc.subject.ytmSoutheastern Anatolian Project region
dc.identifier.yokid134557
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid131165
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess