Oğuzeli bölgesinde (Barak Ovası) dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde aflatoksin oluşumunun belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)'nde yetiştirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aşamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam ) içeriğini tespit etmeye yönelik çalışma yapılmıştır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)'nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim işleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aşamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aşamada oluştuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıştır. Şanlıurfa Gıda Kontrol Laboratuvarında HPLC sistemi ile yapılan analizlerde, hiçbir örnekte aflatoksin varlığı tespit edilememiştir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değişiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi, nem miktarı ve renk analizleride yapılmıştır. In this study, aflatoxin (Aflatoxin B1 and total) content produced by Aspergillus flavus was determined in samples of dried bell peppers and aubergines cultivated in Oğuzeli District (Barak Plain) of Gaziantep Province and traditionally produced by drying in open air drying hangers. For this purpose, 10 farmers selected among the farmers in the Oğuzeli District (Barak Plain), samples were taken in the washing, stem and seed sorting, stringing to drying ropes, drying and final product stages of the production processes of dried bell pepper and aubergine; and these samples were analyzed to determine the presence and occurrence of aflatoxin (Aflatoxin B1 and total). Aflatoxin was not detected in any sample in the analyses performed by the HPLC system in Şanlıurfa Food Control Laboratory. In addition to the aflatoxin analyzes, water activity, water content and color analysis were made in all samples for determining the effect of drying on the products.
Collections