Show simple item record

dc.contributor.advisorVardin, Hasan
dc.contributor.authorÇeri, Mehmet Bozan
dc.date.accessioned2020-12-04T16:00:06Z
dc.date.available2020-12-04T16:00:06Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/91527
dc.description.abstractBu çalışma kapsamında Gaziantep ili Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)'nde yetiştirilen ve geleneksel olarak açık havada kurutma askılarında kurutularak üretilen dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde hammaddeden son ürüne kadar kurutma aşamalarından alınan örneklerin Aspergillus flavus tarafından üretilen aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam ) içeriğini tespit etmeye yönelik çalışma yapılmıştır. Bu amaçla Oğuzeli ilçesi (Barak Ovası)'nde üretim yapan çiftçiler arasından seçilen 10 çiftçiden dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretim işleminin; yıkama, sap ve tohum ayıklama, ipe dizme, kurutmaya serme ve son ürün aşamalarında örnekler alınarak aflatoksin (Aflatoksin B1 ve toplam) varlığı ve hangi aşamada oluştuğunun belirlenmesi için analizler yapılmıştır. Şanlıurfa Gıda Kontrol Laboratuvarında HPLC sistemi ile yapılan analizlerde, hiçbir örnekte aflatoksin varlığı tespit edilememiştir. Alınan örneklerde aflatoksin analizlerinin yanı sıra kurutmanın ürün üzerindeki değişiminin belirlenmesi amacı ile su aktivitesi, nem miktarı ve renk analizleride yapılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, aflatoxin (Aflatoxin B1 and total) content produced by Aspergillus flavus was determined in samples of dried bell peppers and aubergines cultivated in Oğuzeli District (Barak Plain) of Gaziantep Province and traditionally produced by drying in open air drying hangers. For this purpose, 10 farmers selected among the farmers in the Oğuzeli District (Barak Plain), samples were taken in the washing, stem and seed sorting, stringing to drying ropes, drying and final product stages of the production processes of dried bell pepper and aubergine; and these samples were analyzed to determine the presence and occurrence of aflatoxin (Aflatoxin B1 and total). Aflatoxin was not detected in any sample in the analyses performed by the HPLC system in Şanlıurfa Food Control Laboratory. In addition to the aflatoxin analyzes, water activity, water content and color analysis were made in all samples for determining the effect of drying on the products.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleOğuzeli bölgesinde (Barak Ovası) dolmalık biber ve patlıcan kurusu üretiminde aflatoksin oluşumunun belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of aflatoxin formation of dried pepper and aubergine production in Oğuzeli Region (Barak Plain)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-25
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10272271
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid571990
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess