Giresun ilinden toplanan Flavoparmelia caperata (L.) Hale (parmeliaceae) ve Roccella phycopsis Ach. (roccellaceae) likenlerinin antibakteriyal ve antioksidan özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada, Roccellaceae familyasına ait Roccella phycopsis ve Parmeliaceae familyasına ait Flavoparmelia caperata likenlerinden elde edilen metanolik ve etanolik ekstraktların antibakteriyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ve MİK yöntemleriyle test bakterilerine karşı denenmiştir.Ayrıca, ekstraktların antioksidan aktiviteleri DPPH. radikali süpürme aktivitesi, indirgeme gücü, toplam fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği, ABTS.+ radikali süpürme aktivitesi, metal şelatlama aktivitesi, TBA testi yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir.Ekstraktlarda yapılan bütün testlerde antioksidan ve antibakteriyal aktivite gözlemlendiğinden çalışılan liken ekstraktlarının doğal bir antioksidan ve antibakteriyal kaynağı olabileceği sonucuna varılmıştır. In this study, the antibacterial activities of ethanolic and methanolic extracts of Roccella phycopsis which belong to Roccellaceae familia and Flavoparmelia caperata which belongs to Parmeliaceae familia were investigated against test bacteria by using disc diffusion method and MIC methods.Antioxidant activities of extracts were determined by using DPPH. Radical scavenging activity, total fenolic content, total flavonoid content, ABTS.+ radical scavenging activity, metal chelating activity, TBA test methods.It is concluded that extracts can be a fine natural antioxidant and antibacterial sources because they have high antioxidant and antibacterial activities.
Collections