GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ: Recent submissions
Now showing items 121-140 of 640
-
Rize yöresinde elde edilen kaya balının fizikokimyasal ve biyolojik özelliklerinin kestane ve çiçek balları ile karşılaştırılması
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Çalışmamızın temelini; doğada serbest halde (bir kovana bağlı olmayan) bulunan arıların doğal ortamlarında, kayaların arasına koloni kurarak yaptıkları bir bal türü olan kaya balının kalite ve biyolojik özelliklerinin diğer ... -
Piyasada satılan tahin ve tahin helvası örneklerinde yağ asitleri kompozisyonunun GC/FID-MS ile eş zamanlı tayini ve kemometrik yaklaşımlarla tağşişin belirlenmesi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Tahin, susamın kavrulduktan sonra kabuklarının çıkarılıp öğütülmesiyle elde edilen yarı akışkan, kıvamlı ve besin değeri bakımından zengin bir üründür. Tahin helvası, batı ülkelerinde Türk balı veya Türk tatlısı olarak ... -
Mikrodalga plazma–atomik emisyon spektrometri (MP–AES) ile gıdalarda mineral element ve ağır metal analizleri için metot validasyonu ve ölçüm belirsizliği hesaplamaları
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Metot validasyonu, bir metodun veya ölçüm prosedürünün belirlenen amaçlara uygunluğunun objektif olarak test edilerek yazılı delillerle kanıtlanmasıdır. Ölçüm belirsizliği ise analiz sonucu ile beraber raporlanan ölçüm ... -
Lignoselülozik gıda atıklarından HMF üretimi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, ülkemizde daha çok yakacak ve/veya hayvan yemi olarak kullanılan lignoselülozik gıda atıkları olan fındık kabuğu ve çay atıklarından Hidroksimetil Furfural(HMF) elde edilmesi amaçlanmıştır. Ham selüloz, fındık ... -
Sarı halile ( Terminalia citrina roxb. ex. fleming) türünün antioksidan kapasitesinin ve fenolik içeriklerinin belirlenmesi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma doğal ürünlerin antioksidan kapasitesinin aydınlatılmasına katkı sunmak üzere planlandı. Combretaceae familyasına ait olan sarı halilenin (Terminalia citrina roxb. ex. fleming) meyvelerinin liyofilize edilmiş ... -
Farklı pişirme yöntemlerinin Akçaabat köftesinde polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) oluşumuna etkisi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Et ve diğer yiyecekleri ızgarada yanacak şekilde yüksek sıcaklıklarda pişirme yiyeceklerde polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) oluşumuna sebep olur. Akçaabat köftesi Trabzon ilinde coğrafi işaret almış önemli bir gıda ... -
Yayla üvezi (Sorbus subfusca (Ledeb. Ex Nordm.) Boiss.) ekstraktlarının antioksidan kapasitelerinin belirlenmesi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada Gülgiller (Rosacese) familyasına ait olan yayla üvezinin (Sorbus subfusca) liyofilize edilmiş su ve evapore edilmiş etil alkol ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Yayla üvezi (Sorbus ... -
Siyah mercimek unu ile zenginleştirilmiş ekmek üretimi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmanın amacı beyaz ekmeğin besinsel özelliklerinin iyileştirilmesinde siyah mercimek ununun (SMU) kullanılabilirliğinin incelenmesidir. İlk olarak buğday ununa belli oranlarda (%5-%30) siyah mercimek unu ilave ... -
Gümüşhane ilinde üretilen inek sütlerinde bazı toksik madde düzeylerinin belirlenmesi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu tez çalışmasında, Gümüşhane ilinde faaliyet gösteren maden işletmelerinin, ilde üretilen inek sütlerinin besin ve mineral madde içeriği ile ağır metal düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Süt örnekleri, 2021 yılı haziran ... -
Şeker mısırında (Zea mays L. var. Saccharata sturt), kimyasal gübreye alternatif farklı organik gübre kaynaklarının bazı tarımsal, teknolojik ve dane antioksidan özellikleri üzerindeki etkileri
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, Kahramanmaraş koşullarında kimyasal gübreye alternatif olarak farklı organik gübre kaynaklarının, şeker mısırında verim ve verim unsurları ile bazı teknolojik ve antioksidan özellikleri üzerindeki etkilerinin ... -
Tam genom dizilemesi ile çoklu-ilaç dirençli Acinetobacter baumannii suşunun direnç ve virülans mekanizmalarının araştırılması
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Acinetobacter baumannii çoklu- ilaç dirençli fırsatçı hastane patojenlerinden biridir, hastane enfeksiyonlarının ana nedenidir ve çok çeşitli antibakteriyel maddelere karşı dirençli olması nedeniyle dünya çapında endişe ... -
Pilot ölçekli biyoreaktörden elde edilen biyokütlenin tuz stresi altında yetiştirilen Phaseolus vulgaris L. var. ellipticus mart üzerine etkisinin araştırılması
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Dünyadaki küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, teknolojik gelişimler, vahşi sulama ve sentetik gübre kullanımı gibi etmenler toprağı kirleterek tuz miktarını artırmaktadır. Tuz miktarının kabul edilebilir sınırların üzerinde ... -
Türkiye'de organik bitkisel ve hayvansal üretimin mevcut durumu
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Organik ürünlere olan talep her geçen gün artmaktadır. Bu talep dünyada organik tarım yapan ülkelerin ve çiftçilerin sayısında, organik tarım yapılan alanların miktarında ve organik tarımın pazar payında, artışların olmasına ... -
Türkiye'de yayılış gösteren bazı otbiçen (Arachnida: Opiliones) türlerinin element analizi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Doku ve hücrelerde ozmotik dengenin ayarlanması, protein, nükleik asit ve yağ gibi önemli moleküllerin oluşumunda görev alan elementlerin ozmotik, yapısal ve biyokimyasal olmak üzere üç önemli işlevleri bulunur.Ülkemizin ... -
İleri hasara sahip dişler için diş hekimliğinde kullanılan dolgu malzemelerinin sayısal olarak incelenmesi
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Beslenme şekli, bazı genetik faktörler ve ağız bakımına yeterli özenin gösterilmediği durumlarda, diş minesi zarar görür ve en son olarak da dişlerde çürük oluşumları meydana gelir. Tedavi, dişin hasar görmüş bölümü ile ... -
İş güvenliği uzmanlarının iş kazalarına etkileri: Karadeniz Bölgesi örneği
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Türkiye ve Karadeniz Bölgesinde 2014-2018 yılları arasındaki Sosyal Güvenlik Kurumu iş kazası verileri incelenmiş bu verilerin analizi yapılmıştır. Meydana gelen iş kazalarının ve iş kazası sonucu yaşanan ölümlerin sürekli ... -
Kişisel koruyucu donanımların kullanımında çalışan yaklaşımı; Malatya ili cam sanayi çalışanları örneği
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Türkiye'de ve Dünya'da sanayi ve teknoloji sürekli olarak gelişmekte ve bu durum makinaların ve yeni üretim şartlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Yeni çalışma şartları ve makinalarla birlikte iş kazası ... -
İş sağlığı ve güvenliğinde kimyasal risk faktörleri: Çalışanların CO maruziyeti
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bu çalışma ile egzoz gazlarına sıklıkla maruz kalan Gümüşhane il merkezinde çalışan benzin dağıtıcıları, taksi-otobüs şoförleri ve otomotiv sanayi çalışanlarının kan karboksihemoglobin (COHb) seviyelerinin belirlenmesi, ... -
Aydınlatma, gürültü ve karbondioksitin öğrenme üzerine etkileri: Gümüşhane Üniversitesi örneği
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)İnsanlar yaşamlarını sürdürdükleri alanların daha rahat ve konforlu hale getirmek amacıyla bulundukları ortamdaki değişik etkenleri düzeltme gereksinimi duymaktadır. Ortamlarda aydınlatma ile ilgili yapılan yanlışlıklar ... -
Pres fabrikası çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tespiti ve iş verimliliği üzerine etkisinin incelenmesi: Bursa örneği
(GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ/Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, Bursa ilinde faaliyet gösteren bir pres fabrikasında ki çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tespiti ve iş verimliliği üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma için veri toplama anket ...