Sarı halile ( Terminalia citrina roxb. ex. fleming) türünün antioksidan kapasitesinin ve fenolik içeriklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma doğal ürünlerin antioksidan kapasitesinin aydınlatılmasına katkı sunmak üzere planlandı. Combretaceae familyasına ait olan sarı halilenin (Terminalia citrina roxb. ex. fleming) meyvelerinin liyofilize edilmiş su ve alkol ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri değerlendirildi. Sarı halilenin antioksidan aktivitelerini araştırmak için 1,1-difenil-2-pikril-hidrazil serbest radikal (DPPH·) giderme aktivitesi, 2,2´-azino-bis(3-etilbenztiyoazolin-6-sülfonik asit) radikal (ABTS∙+) giderme aktivitesi, CUPRAC metodu ile kuprik iyonları (Cu+2) indirgeme kapasitesi, FRAP metoduna göre Fe+3 indirgeme kapasitesi, potasyum ferriksiyanat indirgeme metodu ile Fe+3-Fe+2 indirgeme kapasitesi, N,N-dimetil-p-fenilendiamin radikal (DMPD∙+) giderme aktivitesi, bipiridil metal şelatlama aktivitesi, total fenolik bileşik miktar tayini, total flavonoid miktarı tayini, ferrik tiyosiyanat metoduna göre total antioksidan aktivite yöntemleri kullanıldı. BHA, BHT, α-tokoferol ve Troloks referans antioksidan olarak kullanıldı. Çalışmada kullanılan yöntemlerde sarı halilenin liyofilize edilmiş su ve alkol ekstrelerinin genel olarak iyi bir antioksidan aktivitesi gösterdiği belirlendi. Radikal giderme aktivitelerinde, standart antioksidanlardan Troloks antioksidanına yakın değerler gösterdi ancak ABTS.+ metodunda Troloks standardından daha iyi sonuç verdiği belirlendi. İndirgeme kapasitesi metotlarına bakıldığı zaman BHA standardı gibi davrandığı ve diğer standartlardan daha iyi indirgeme kapasitesine sahip olduğu gözlemlendi. Ayrıca şelatlama aktivitesi değerlendirildiği zaman α-tokoferol ve Troloks standartlarından daha yüksek olduğu belirlendi. Sarı halilenin su ve alkol ekstrelerinin lipit peroksidasyonu inhibe etme yüzdeleri sırasıyla 89.93-93.76 olarak bulundu. Ayrıca sarı halilenin liyofilize edilmiş su ve etil alkol ekstrelerinin LC-HRMS (Sıvı Kromatografisi Yüksek Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi) cihazı kullanılarak fenolik içeriğide belirlendi. Sarı halilenin su ekstresinde syringic asit, alkol ekstresinde ise ellagic asit miktarı diğer asitlere göre fazla oranda bulundu. Sarı halilenin antioksidan kapasiteli bir meyve olduğu belirlendi. This study was planned to contribute to the enlightenment of the antioxidant capacity of natural products. The antioxidant activities of lyophilized water and alcohol extracts of the fruits of Terminalia citrina roxb. ex. fleming belonging to the Combretaceae family were evaluated. 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl free radical (DPPH.) scavenging activity, 2,2´-azino-bis (3ethylbenzthioazoline-6-sulfonic acid) radical (ABTS∙+) removal to investigate the antioxidant activities of Terminalia citrina roxb. ex. fleming activity, reduction capacity of cupric ions (Cu+2) by CUPRAC method, Fe+3 reduction capacity according to FRAP method, Fe+3-Fe+2 reduction capacity with potassium ferricyanate reduction method, N, N-dimethyl-p-phenylenediamine radical (DMPD∙+) removal activity, bipyridyl metal chelating activity, total phenolic compound assay, total flavonoid determination, total antioxidant activity methods according to the ferric thiocyanate method were used. BHA, BHT, α-tocopherol and trolox were used as reference antioxidants. The methods used in this study, it was determined that the lyophilized water and alcohol extracts of Terminalia citrina roxb. ex. fleming generally showed a good antioxidant activity. In radical scavenging activities, it showed values close to the standard antioxidant trolox antioxidant, but it gave better results than the trolox standard in the ABTS.+ method. When looking at the reduction capacity methods, it has been observed that it behaves like the BHA standard and has a better reduction capacity than other standards. In addition, when the chelating activity was evaluated, it was determined that it was higher than the α-tocopherol and trolox standards. The percentage of inhibition of lipid peroxidation of water and alcohol extracts of Terminalia citrina roxb. ex. fleming was 89.93-93.76 respectively. In addition, the phenolic content of the lyophilized water and ethyl alcohol extracts of Terminalia citrina roxb. ex. fleming was determined using LC-HRMS (Liquid Chromatography High Resolution Mass Spectrometer) device. The amount of syringic acid in the water extract of the Terminalia citrina roxb. ex. fleming and ellagic acid in the alcohol extract were found to be higher than the other acids. It was determined that the Terminalia citrina roxb. ex. fleming is a fruit with antioxidant capacity.
Collections