Şeker mısırında (Zea mays L. var. Saccharata sturt), kimyasal gübreye alternatif farklı organik gübre kaynaklarının bazı tarımsal, teknolojik ve dane antioksidan özellikleri üzerindeki etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Kahramanmaraş koşullarında kimyasal gübreye alternatif olarak farklı organik gübre kaynaklarının, şeker mısırında verim ve verim unsurları ile bazı teknolojik ve antioksidan özellikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme Kahramanmaraş ili Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada bitki metaryali olarak Merit F1 şeker mısırı çeşidi kullanılmıştır. Gübre uygulamalarında ise sıfır (kontrol) gübre uygulamasına ilaveten, asgari NPK dozlarının dekara 10 kg saf N, 10 kg P2O5 ve 10 kg K2O gübre dozunu verecek şekilde mineral gübre kaynağı olarak 15.15.15 kompoze ticari gübre ile organik gübrelerden kanatlı gübresi, çiftlik gübresi, fermente gübre, solucan gübresi ve leonardit kullanılmıştır. Çalışma sonunda tarımsal özellikler bakımından farklı gübre kaynaklarında bitki boyu, koçan sayısı, koçan uzunluğu, koçan çapı ve koçan randımanı bakımından istatistiksel olarak önemli farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Buna göre bitki boyunda solucan gübresinin diğer uygulamalara göre daha yüksek (216.67 cm); koçan randımanı bakımından çiftlik gübresinin diğer uygulamalara göre daha yüksek randıman (%71.63) verdiği belirlenmiştir. Fizyolojik kayıp bakımından sadece birinci günde istatistiksel olarak önemli farklılıklar göstermiş olup; buna göre en yüksek kayıp fermente gübresinde (%21.61) belirlenmiştir. Teknolojik özellikler bakımından indirgen şeker, toplam şeker, bin dane ağırlığı nem ve ham protein farklı gübre kaynaklarında istatistiksel olarak önemli farklılıklar göstermiştir. Buna göre indirgen şeker diğer gübre kaynaklarına göre (%7.12) kanatlı gübresinde; toplam şeker (%10.61) kontrol uygulamasında; bin dane ağırlığı (53.46 g) kanatlı gübresinde; nem (%9.73) mineral gübresinde; ham protein (%12.31) leonardit gübresinde yüksek bulunmuştur. Antioksidan özelliklerinde sarı pigment, toplam flavonoit, DPPH TEAC, DPPH inhibisyon, DPPH AAE ve FRAP FeSO4 farklı gübre kaynaklarında istatistiksel olarak önemli farklılıklar gösterirken; toplam fenolik ve toplam antioksidan kapasitesi farklı gübre kaynaklarında önemli farklılıklar göstermemiştir. Farklı gübre kaynaklarında sarı pigment, toplam fenolik, DPPH TEAC, DPPH inhibisyon ve DPPH AAE leonardit gübresinde yüksek bulunurken, FRAP FeSO4 çiftlik gübresinde yüksek bulunmuştur.Bu sonuçlar çerçevesinde şeker mısırında kimyasal gübreye altarnatif farklı organik gübre kaynaklarının kullanılmasının bazı tarımsal, teknolojik ve antioksidan özellikler üzerinde önemli etkilerinin olduğu, yapılan bu tür çalışmalarda mısırın tarımsal, teknolojik ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesinde; organik gübre kaynakları ve mısır çeşitlerinin göz önünde bulundurulması daha faydalı olacaktır. Inthisstudy, it wasaimedtodeterminetheeffects of differentorganicfertilizersources as an alternativetochemicalfertilizers on yieldandyieldcomponentsandsometechnologicalandantioxidanttraits of sweetcorn in Kahramanmaraş conditions. Forthispurpose, Merit F1 varietysweetcornwasused as a material. Infertilizersources, in additiontozero (control) fertilizerapplication, minimum NPK dosesare 10 kg pure N, 10 kg P2O5and 10 kg K2O fertilizer as a mineral fertilizersourcewith 15.15.15 compoundcommercialfertilizersandorganicfertilizers, poultrymanure, farmmanure, fermentedfertilizer, vermikompostandleonarditewereused. Theexperimentwasconducted in threereplications in theland of theEasternMediterraneanTransitionZoneAgriculturalResearchInstitute in Kahramanmaraş. At theend of thestudy, it wasdeterminedthattherewerestatisticallysignificantdifferences in differentfertilizersources in terms of agriculturalcharacteristics, in terms of plantheight, number of cobs, coblength, cobdiameterandearyield. Accordingly, theplantheight of vermicompost is higher (216.67 cm) thanotherapplications; Itwasdeterminedthatfarmmanuregavehigherefficiency (71.63%) comparedtootherapplications in terms of earyield. Itshowedstatisticallysignificantdifferences in terms of physiologicallossonly on dayone; Accordingly, thehighestlosswasdetermined in fermentedmanure (21.61%). Interms of technologicalproperties, reducingsugar, total sugar, thousandgrainweightmoistureandcrude protein showedstatisticallysignificantdifferences in differentfertilizersources. Accordingly, reducingsugarcomparedtootherfertilizersources (7.12%) in poultrymanure; in total sugar (10.61%) controlapplication; thousandgrainweight (53.46 g) in poultrymanure; moisture (9.73%) in mineral fertilizer; crude protein (12.31%) wasfoundhigh in leonarditefertilizer. Whileyellow pigment, total flavonoid, DPPH TEAC, DPPH inhibition, DPPH AAE and FRAP FeSO4showstatisticallysignificantdifferences in antioxidanttraits in differentfertilizersources; total phenolicand total antioxidantcapacitydid not differsignificantly in differentfertilizersources. Whileyellow pigment, total phenolic, DPPH TEAC, DPPH inhibitionand DPPH AAE werefoundhigh in leonarditefertilizer in differentfertilizersources, FRAP FeSO4 wasfoundhigh in farmfertilizer.Withintheframework of theseresults, theuse of differentorganicfertilizersources as an alternativetochemicalfertilizers in sweetcorn has significanteffects on someagricultural, technologicalandantioxidanttraits, in determiningtheagricultural, technologicalandantioxidantproperties of corn in suchstudies; Itwould be morebeneficialtoconsiderorganicfertilizersourcesandcornvarieties.
Collections