Sürdürülebilir turizm kapsamında yeşil nesil restorancılık faaliyetlerinin uygulanabilirliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın temel amacı, sürdürülebilir turizm kapsamında yeşil nesil restorancılık faaliyetlerinin uygulanabilirliğini ortaya çıkarmaya yöneliktir. Bu kapsamda araştırmaya MARKA (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) illerinde (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova) bulunan 1. sınıf 13 restoran dahil edilmiştir. Bu seçimde turizm işletme belgeli 1. Sınıf restoranların müstakil belgelendiriliyor olması, illerin coğrafi olarak birbirine yakınlığı ve kontrol edilebilirlikleri etkili olmuştur. Araştırmada kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden biri olan görüşme tekniği uygulanmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler restoran işletmesi yöneticileriyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarında restoran işletmelerinde yeşil nesil restorancılık faaliyetlerinin uygulamasının güç olduğu tespit edilmiştir. Restoran işletmelerinde özellikle yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük yatırımların olması gerektiğini ve yatırımların geri dönüşümünün uzun yıllar aldığı için restoran işletmesi yöneticileri tarafından destek alınmadığı sürece yapılamayacağı sonucuna varılmıştır. Ayrıca atıkların geri dönüştürülmesi konusunda işletmelerin zorlandığı ve belediyelerin bu konuda yeterli uygulamasının bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Bunun yanında su tasarrufu ve kağıt tasarrufu konusunda restoran işletmelerinin maliyeti düşük fakat çevreci olmayan uygulamaları tercih ettikleri sonucuna varılmıştır. Diğer yandan restoranların organik gıda ya da içecek servis etme ve yerel gıdalar satın alma gibi çevreci uygulamalara fazlaca önem verdikleri sonucuna varılmıştır. Restoran yöneticilerinin restoran özelliklerinin yer aldığı web sayfalarına bunun yanı sıra bilgi broşürlerine ciddi manada yenilikler yaparak bu konu ile ilgili çalışan şirketlerden yardım aldıklarına ve buna belirli bir bütçe ayırdıkları sonucuna varılmıştır. The main purpose of this research is to reveal the applicability of the green generation restauration activities within the scope of sustainable tourism. In this context, 13 classes of first class restaurants were included in the researches of MARKA (East Marmara Development Agency) (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu and Yalova). In this case, the first class restaurants with certified tourism business were independently certificated, and the geographical closeness and controllability of the provinces were influential. Within the scope of the research, interview technique which is one of the qualitative research methods was applied. Face-to-face interviews with restaurant manager managers were conducted. It has been determined that green generation restaurant activities in restaurant businesses can not be applied in the research results. It is the result of the fact that restaurant enterprises should have great investments especially in renewable energy sources and it can not be done as long as the restaurant operation management has not received support since the recycling of investments has taken many years. In addition, businesses are forced to recycle wastes and the municipalities have not done enough in this regard. In addition to this, restaurant businesses have come to the conclusion that they prefer water-saving and paper-saving applications at low cost but not environmentally friendly practices. On the other hand, restaurants have given much importance to environmental practices such as serving organic food or drinks and buying local food. In addition to the web pages where the restaurant managers have restaurant facilities, they have also made some serious innovations to the information brochures, resulting in the fact that they receive help from the companies working on this subject and they allocate a certain budget to it.
Collections