Kanola (Brassica napus L. ) saplarından modifiye kraft yöntemi ile kağıt hamuru ve kağıt üretimi üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Türkiye'de yetişen kanola (Brassica napus L.) bitkisi saplarının kimyasal analizi yapılmıştır.Kanola saplarının kimyasal analizinde; holoselüloz, alfa selüloz, selüloz, lignin, kül oranları ve alkol-benzen, soğuk su ve sıcak su çözünürlük oranları belirlenmiştir.Bu çalışmada ayrıca, kraft-sodyumborhidrür (NaBH4) yöntemiyle kağıt hamuru üretiminde NaBH4' ün hamur verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Optimum hamur üretim koşullarını belirlemek için 21 adet pişirme denemesi yapılmıştır. En yüksek elenmiş hamur verimi ekonomiklikte göz önüne alındığında; sülfidite oranı %28, aktif alkali oranı %20, sıcaklık 150 °C, pişirme süresi 120 dakika, NaBH4 oranı %0.5 ve çözelti/sap oranı 5/1 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, NaBH4 ilavesinin toplam hamur verimini yaklaşık %9 oranında artırdığı tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Kanola (Brassica napus L.) sapları, kraft, NaBH4, kağıt hamuru, kağıt In this study, chemical composition of canola (Brassica napus L) straw growing in Turkey were investigated.The ration of holocellulose, alpha cellulose, cellulose, lignin, ash, alcohol?benzene extractable, cold and hot water and 1% soda solubility from typical chemical composition of canola straw were determined.Besides, in pulp production with kraft-sodium borohydride pulping method from canola straw and its effect on pulp yield was investigated. 21 trials performed for determination of optimum pulping condition. As a results of the data obtained, optimum kraft-NaBH4 pulping condition were as follows; sulphidity charge on oven dry (o.d) raw material: 28%, active alkali charge (o.d raw material): 20%, sodium borohydride charge (o.d raw material): 0.5%, cooking temperature: 150 °C, time at maximum temperature: 120 minute, liquor to straw ratio: 5/1.In conclusion, addition of NaBH4 increased the screened yield of kraft pulp approximately 9%.Key words: Canola (Brassica napus L.) straw, kraft, NaBH4, pulp, paper
Collections