Show simple item record

dc.contributor.advisorAkgül, Mehmet
dc.contributor.advisorTutuş, Ahmet
dc.contributor.authorErdönmez, İlyas
dc.date.accessioned2020-12-04T12:39:20Z
dc.date.available2020-12-04T12:39:20Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/85131
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye'de yetişen kanola (Brassica napus L.) bitkisi saplarının kimyasal analizi yapılmıştır.Kanola saplarının kimyasal analizinde; holoselüloz, alfa selüloz, selüloz, lignin, kül oranları ve alkol-benzen, soğuk su ve sıcak su çözünürlük oranları belirlenmiştir.Bu çalışmada ayrıca, kraft-sodyumborhidrür (NaBH4) yöntemiyle kağıt hamuru üretiminde NaBH4' ün hamur verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Optimum hamur üretim koşullarını belirlemek için 21 adet pişirme denemesi yapılmıştır. En yüksek elenmiş hamur verimi ekonomiklikte göz önüne alındığında; sülfidite oranı %28, aktif alkali oranı %20, sıcaklık 150 °C, pişirme süresi 120 dakika, NaBH4 oranı %0.5 ve çözelti/sap oranı 5/1 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, NaBH4 ilavesinin toplam hamur verimini yaklaşık %9 oranında artırdığı tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Kanola (Brassica napus L.) sapları, kraft, NaBH4, kağıt hamuru, kağıt
dc.description.abstractIn this study, chemical composition of canola (Brassica napus L) straw growing in Turkey were investigated.The ration of holocellulose, alpha cellulose, cellulose, lignin, ash, alcohol?benzene extractable, cold and hot water and 1% soda solubility from typical chemical composition of canola straw were determined.Besides, in pulp production with kraft-sodium borohydride pulping method from canola straw and its effect on pulp yield was investigated. 21 trials performed for determination of optimum pulping condition. As a results of the data obtained, optimum kraft-NaBH4 pulping condition were as follows; sulphidity charge on oven dry (o.d) raw material: 28%, active alkali charge (o.d raw material): 20%, sodium borohydride charge (o.d raw material): 0.5%, cooking temperature: 150 °C, time at maximum temperature: 120 minute, liquor to straw ratio: 5/1.In conclusion, addition of NaBH4 increased the screened yield of kraft pulp approximately 9%.Key words: Canola (Brassica napus L.) straw, kraft, NaBH4, pulp, paperen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectOrmancılık ve Orman Mühendisliğitr_TR
dc.subjectForestry and Forest Engineeringen_US
dc.titleKanola (Brassica napus L. ) saplarından modifiye kraft yöntemi ile kağıt hamuru ve kağıt üretimi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeThe investigation on pulp and paper production with modified kraft pulping method from canola (Brassica napus L.) straw
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentOrman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPulp
dc.subject.ytmPaper
dc.subject.ytmFibers
dc.subject.ytmCanola
dc.identifier.yokid361992
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDÜZCE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid309218
dc.description.pages125
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess