The phytochemical investigation of gracilaria verrucosa
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Türkiye, üç yanı da denizlerle çevrili olan ve dolayısıyla çok zengin deniz doğal ürünü kaynaklarına sahip olan bir ülkedir. Bu elverişli durum, bizi sözü edilen kaynakların kullanımını araştırmaya yöneltmiştir. Bu kaynaklar arasından, Marmara bölgesinde en fazla bulunması nedeniyle Gradlarla cinsi yosunlar seçilmiştir. Çalışma iki bağımsız fakat birbirini tamamlayan bölümden oluşmuştur. Birine! bölümde, Gradlarla sp.' deki organik bileşenlerin izolasyonu ve yapılarının belirlenmesine yönelik bir takım fitokimyasal araştırmalar yapılmıştır. Burada, yosunlar organik solvent ekstraksiyonuna tabi tutulmuş, daha sonra ele geçen ekstrakt silica gel kolonda fraksiyonlarına ayrılmış ve sonuçta da elde edilen bu fraksiyonlar sephadex kolon ve preparatif ince tabaka kromatografisi tekniklerinin kullanımıyla tamamen saflaştırılmıştır. Aynlan saf maddelerin kimyasal yapılarının belirlenmesi ise ÎR, UV ve ı H - NMR gibi spektroskopik tekniklerin kullanımıyla gerçekleştirilmiştir.izole edilen maddelerin temel yapılarının birbirlerine çok benzer ve steroid yapısında oldukları belirlenmiştir. Bunlardan ikisinin yapılan; Kolest - 5 - en - 3 p, 7 a - diol ve 3 p - hidroksikolest - 5 - en - 7 - on olarak belirlenmiştir. izole edilen üçüncü maddenin yapısı ise miktarının yetersiz olması nedeniyle yapılamamıştır. Alg steroidleri ve bunların biyosentezleri oldukça önemlidir. Zira omurgasızlarda bulunan steroidlerin bir çoğunun değişmemiş veya modifiye olmuş alg kaynaklı steroidler oldukları düşünülmektedir. İkinci bölüm ise, agar eldesine yönelik ekstraksiyon proseslerini içermektedir. Agar, birinci bölümden arta kalan yosunların sıcak su ekstraksiyonundan elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, Gracllarla verrucosa 'dan maksimum agar eldesi için en iyi ekstraksiyon şartlan : 2kg.cm-2'iik basınç, 120 0 C'lık sıcaklık, pH = 7, 1/65'lik alg/su oranı ve dört saatlik ekstrakslyon süresi olarak belirlenmiştir. Bunun yanısıra, elde edilen agarın kalitesini belirleyen jelleşme sıcaklığı,jel erime sıcaklığı. türbidite, rijidite, sülfat, kül ve azot içeriği gibi bir takım fiziksel ve kimyasal analizlerde yapılmıştır. Agarın, ham yosundan direkt olarak veya birinci bölümün ekstraksiyon artığı yosunlarından indirekt olarak eldesinin kalite ve verim üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada elde edilen agarın kalitesinin, saf örneklerle yapılan karşılaştırmalar sonucunda teknik kullanımlar için yeterli olduğu belirlenmiştir. Surrounded by fhe sea on three sides,Turkey is a courrtry that is very rich in sources of marine nalural products. This fact has led us to investigate the potential use of these sources. Among these, vve have chosen ttıe algal species Gradlaria that is most abundant in the Marmara region. The study consists of two independent but complementary parts. in the firct part, phytochemical investigations vvere performed vvtth the intent to isolate and determine the structure of the organic constituents in the Gradlaria species. in this part, seavveeds vvere extracted by an organic solvent,then the extract vvas fractionated on a silicagel column, and the fractions obtained vvere furttıer purified by using sephadex column chromatographyand preparative thin layer chromatography. The identtflcation of the püre isolated substances was accomplished by the use of İR, UV and 1H-NMR spectroscopy.lt vvas determined that the isolated substances have the same basic skeleton vvhîch vvas shown to be steroidal in nature. Two of these substances vvere identified as Cholest -5- ene -30,7a- diol and 3 p - hydroxycholest - 5 - ene - 7 - öne. A third substance vvas isolated, but not identified,since the amount obtained vvas İnsufficient. Algal steroids and their biosynthesis are guite important, since most of the steroids found in invertebrates are erther unchanged ör modified steroids originating from algae.The second partofttıe study Involved ttıe extraction of ağar by uslng different processes. The ağar was obtained by ihe höt vvater extraction of the algal residue from ihe first part. Studies showed that the best condiiions for the höt vvater extraction of ağar from Gradlaria venucosa are a pressure of 2 kg. cm -2 at a temperature of 120 o C and at pH - 7 vvtlh an algae / vvater raiio of 1/65 and 4 hours extraction time. Moreover, in order to assess the quality of the ağar obtained, some physical and chemical analyses like jelllng temperature Jel melting temperature,turbidrry,rigidrry,8ulfate,a^ı and nitrogen content were performed. it was determined that the puality and the yield of ağar vvere independent of vvhether it was obtained directly from emde algae ör indirectly from the algal extraction residue of the first part. Compared to a püre sample,1he ağar obtained in this work,was found to be of sufficiently high quallty for technical use.
Collections