Gümüşhane çevresi kuşburnu (rosa) türleri meyvalarının bitkisel çay olarak değerlendirilmesi üzerinde çalışmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-79- ÖZET Bu çalışma Gümüşhane çevresi kuşburnu (Rosa) meyvalarının bitki sel çay olarak değerlendirilmesi üzerine yapılmıştır. Gümüşhane yöresinde Gümüşsüyü fabrikasında bitkisel çayı yapılan kuşburnu meyvalarının iki Rosa türü meyvalarından hazırlandığı ve bu tür lerin Rosa dumalis subsp. boissieri var, boissieri ve Rosa canina (form a,b,c) olduğu saptanmıştır. Bu türler meyvalı halde toplanarak, meyvaları üzerinde mikroskobik analizler, ön denemeler, kül miktar tayini, asitle erimeyen kül miktar tayini, suda çözünen madde miktarı, % kurutmada kayıp miktarı, askorbik asit miktar tayini, tanen, total flavonol miktar tayinleri yapılmış ve sonuçlar aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu sonuçlara göre her iki türün meyvaları bitkisel çay hazırlama ya uygun bulunmuştur. Gerek bu meyvalar, gerekse çay numunesi askorbik asit ve diğer değerler yönünden Farmakope standartlarına uygunluk göster mektedir. -80- SUMMARY This research has been planned to evaluate the herbal tea prepa red from rose hips gathered around Gümüşhane. It has been determined that Rose hips processed at Gümüşsüyü factory in order to prepare herbal tea are obtained from two species namely, Rosa dumalis subsp. boissieri var, boissieri and Rosa canina (form a,b,c). Fruits of these species are collected and following analysis carried out : microscopical analysis, preliminary qualitative, assay for ash, acid insoluble ash, water soluble extract, loss on drying, ascorbic acid, tannin, total f lavonol and results are presented in following table. According to these results, fruit of both species are found suitable to prepare herbal tea. Both of these fruits and tea sample supplied from the factory are in accordance with Pharmacopeia standarts with respect to ascorbic acid and other values.
Collections