Show simple item record

dc.contributor.advisorKurucu, Semra
dc.contributor.authorKesikoğlu, Canan
dc.date.accessioned2020-12-04T11:54:44Z
dc.date.available2020-12-04T11:54:44Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81561
dc.description.abstract-79- ÖZET Bu çalışma Gümüşhane çevresi kuşburnu (Rosa) meyvalarının bitki sel çay olarak değerlendirilmesi üzerine yapılmıştır. Gümüşhane yöresinde Gümüşsüyü fabrikasında bitkisel çayı yapılan kuşburnu meyvalarının iki Rosa türü meyvalarından hazırlandığı ve bu tür lerin Rosa dumalis subsp. boissieri var, boissieri ve Rosa canina (form a,b,c) olduğu saptanmıştır. Bu türler meyvalı halde toplanarak, meyvaları üzerinde mikroskobik analizler, ön denemeler, kül miktar tayini, asitle erimeyen kül miktar tayini, suda çözünen madde miktarı, % kurutmada kayıp miktarı, askorbik asit miktar tayini, tanen, total flavonol miktar tayinleri yapılmış ve sonuçlar aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu sonuçlara göre her iki türün meyvaları bitkisel çay hazırlama ya uygun bulunmuştur. Gerek bu meyvalar, gerekse çay numunesi askorbik asit ve diğer değerler yönünden Farmakope standartlarına uygunluk göster mektedir.
dc.description.abstract-80- SUMMARY This research has been planned to evaluate the herbal tea prepa red from rose hips gathered around Gümüşhane. It has been determined that Rose hips processed at Gümüşsüyü factory in order to prepare herbal tea are obtained from two species namely, Rosa dumalis subsp. boissieri var, boissieri and Rosa canina (form a,b,c). Fruits of these species are collected and following analysis carried out : microscopical analysis, preliminary qualitative, assay for ash, acid insoluble ash, water soluble extract, loss on drying, ascorbic acid, tannin, total f lavonol and results are presented in following table. According to these results, fruit of both species are found suitable to prepare herbal tea. Both of these fruits and tea sample supplied from the factory are in accordance with Pharmacopeia standarts with respect to ascorbic acid and other values.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleGümüşhane çevresi kuşburnu (rosa) türleri meyvalarının bitkisel çay olarak değerlendirilmesi üzerinde çalışmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmRosa canina
dc.subject.ytmRose hip
dc.subject.ytmFruits
dc.subject.ytmTea
dc.subject.ytmHerbal teas
dc.identifier.yokid11123
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid11123
dc.description.pages92
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess