Farklı amino asit düzeylerinin Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) fidelerinde tuza tolerans üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; yazlık bir baklagil türü olan guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) bitkisinde, inorganik asimilasyonun birincil ürünleri ve proteinlerin öncüleri olan aminoasitlerin (AA) kullanımının tuza tolerans üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada; kontrol, tuz (150 mM NaCl), tuz + 300 mg L-1 AA, tuz + 600 mg L -1 AA, tuz + 1200 mg L -1 AA, tuz + 1800 mg L -1 AA olmak üzere 6 farklı uygulama guar bitkisine uygulanmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Uygulamadan sonra stres etkisinin tam olarak görüldüğü dönemde bitkiler hasat edilerek, fizyolojik ve morfolojik parametreler bakımından uygulamalar arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; NaCl uygulaması ile kontrole göre morfolojik ve fizyolojik parametrelerde %41-87 oranında azalma görülmüştür. Bunun yanı sıra, tuz stresinde amino asit uygulamalarına bağlı olarak; yaş ağırlık, kuru ağırlık, sürgün uzunlukları, sap kalınlığı, bitki yaprak sayısı ve yaprak alanı gibi büyüme bileşenlerinde AA uygulaması sonucunda olumlu yönde artış olduğu tespit edilmiştir. Kontrol bitkileri ile AA uygulaması yapılan ve tuz stresine maruz kalan bitkiler karşılaştırıldığında; morfolojik parametrelerde %39-392 oranında artış saptanmış, amino asidin 600 mg L-1 dozunun stresin etkisinin azaltılmasında (%76-883) en etkin doz olduğu belirlenmiştir. In this study; it was investigated the effects the use of amino acids (AA) that the primary products of inorganic assimilation and the precursors of proteins, on salt tolerance in guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.). This study was carried out according to randomized plot design with three replicates. In research; control, NaCl (150 mM NaCl), NaCl + 300 mg L -1 AA, NaCl + 600 mg L -1 AA, NaCl + 1200 mg L -1 AA, NaCl + 1800 mg L -1 AA applications were applied to guar plant. When the symptoms of salinity stress were observed in plants, differences among the treatments were evaluated in terms of physiological and morphological parameters. The results showed that, NaCl treatments led to 41-87% reduction in morphological and physiological parameters in comparison to control plant. Additionally, it was determined that amino acid application increased growth components of the plants such as fresh weight, dry weight, shoot length, and shoot diameter, plant leaf number and area, which were under salt stress. When compared to the control; the growth rate increased by 39-392% while 600 mg l-1 was found to the most effective amino acid dose to decrease stress effect.
Collections