Show simple item record

dc.contributor.advisorKuşvuran, Alpaslan
dc.contributor.authorKaytez, İsmail Aykut
dc.date.accessioned2020-12-04T11:53:04Z
dc.date.available2020-12-04T11:53:04Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-02-26
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/81380
dc.description.abstractBu çalışmada; yazlık bir baklagil türü olan guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) bitkisinde, inorganik asimilasyonun birincil ürünleri ve proteinlerin öncüleri olan aminoasitlerin (AA) kullanımının tuza tolerans üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada; kontrol, tuz (150 mM NaCl), tuz + 300 mg L-1 AA, tuz + 600 mg L -1 AA, tuz + 1200 mg L -1 AA, tuz + 1800 mg L -1 AA olmak üzere 6 farklı uygulama guar bitkisine uygulanmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine uygun olarak 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Uygulamadan sonra stres etkisinin tam olarak görüldüğü dönemde bitkiler hasat edilerek, fizyolojik ve morfolojik parametreler bakımından uygulamalar arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; NaCl uygulaması ile kontrole göre morfolojik ve fizyolojik parametrelerde %41-87 oranında azalma görülmüştür. Bunun yanı sıra, tuz stresinde amino asit uygulamalarına bağlı olarak; yaş ağırlık, kuru ağırlık, sürgün uzunlukları, sap kalınlığı, bitki yaprak sayısı ve yaprak alanı gibi büyüme bileşenlerinde AA uygulaması sonucunda olumlu yönde artış olduğu tespit edilmiştir. Kontrol bitkileri ile AA uygulaması yapılan ve tuz stresine maruz kalan bitkiler karşılaştırıldığında; morfolojik parametrelerde %39-392 oranında artış saptanmış, amino asidin 600 mg L-1 dozunun stresin etkisinin azaltılmasında (%76-883) en etkin doz olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study; it was investigated the effects the use of amino acids (AA) that the primary products of inorganic assimilation and the precursors of proteins, on salt tolerance in guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.). This study was carried out according to randomized plot design with three replicates. In research; control, NaCl (150 mM NaCl), NaCl + 300 mg L -1 AA, NaCl + 600 mg L -1 AA, NaCl + 1200 mg L -1 AA, NaCl + 1800 mg L -1 AA applications were applied to guar plant. When the symptoms of salinity stress were observed in plants, differences among the treatments were evaluated in terms of physiological and morphological parameters. The results showed that, NaCl treatments led to 41-87% reduction in morphological and physiological parameters in comparison to control plant. Additionally, it was determined that amino acid application increased growth components of the plants such as fresh weight, dry weight, shoot length, and shoot diameter, plant leaf number and area, which were under salt stress. When compared to the control; the growth rate increased by 39-392% while 600 mg l-1 was found to the most effective amino acid dose to decrease stress effect.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı amino asit düzeylerinin Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) fidelerinde tuza tolerans üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of different amino acid levels on salt tolerance of Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.) seedlings
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-26
dc.contributor.departmentTarım ve Yaşam Bilimleri Anablim Dalı
dc.identifier.yokid10324428
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid612292
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess