Sleeve gastrektomi sonrası gelişen kilo verimi, sarkopeni ve yaşam kalite indekslerine ameliyat sonrası protein desteğinin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sleeve gastrektomi sonrası görülen protein eksikliği yağsız vücut kitlesinde azalmaya, sarkopeniye ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olmaktadır. Protein eksikliği cerrahi sonrası ilk aylarda daha belirgindir. Hastalara sleeve gastrektomi sonrası ilk bir ay 1,2 gr/kg/gün protein desteği verdik. Protein desteği verilemeyen grupla karşılaştırıldığımızda yağsız vücut kitlesinin korunduğunu, yağlı vücut kitlesinin daha fazla azaldığını, sarkopeniyi önlediğini ve uzun dönemde yaşam kalitesini arttırdığını bulduk. Bu sonuçlar göz önüne alındığında sleeve gastrektomi yapılan hastalara postoperatif dönemde protein desteği önerilmelidir. Protein deficiency after sleeve gastrectomy leads to decreased lean body mass, sarcopenia and decreased quality of life. Protein deficiency is more apparent in the first months after surgery.We gave protein support for 1,2 gr/kg/day for the first month after the diease sleeve gastrectomy.When compared to the group without protein sup- port, we found that lean body mass was preserved, fat body mass was reduced, sarkopenia was prevented, and long-term survival increased. Considering these results, protein support should be recommended in the postoperative period of patients with sleeve gastrectomy.
Collections