Kütahya bölgesinde yetiştirilen Salvia officinalis ve Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.) türlerinin yapraklarındaki uçucu yağ oranları ve bileşenlerinin analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmanın amacı Salvia officinalis ve Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.)'nın ortak bölgede ekilmesi sonucundaki uçucu yağ oranları ve uçucu yağ kompozisyonlarının karşılaştırılması ve değerlendirilmesidir. Elde edilen bitkilerdeki yapraklar kurutulup su distilasyon yöntemiyle uçucu yağ oranları belirlenmiş ve içerisindeki uçucu yağ bileşenleri GC-MS cihazı ile analiz edilmiştir. S.officinalis ve S.fruticosa yapraklarından elde edilen uçucu yağ oranları sırasıyla %1,5 ve %3,5 olarak belirlenmiştir. S.officinalis yapraklarındaki uçucu yağın ana bileşenleri beta thujone (%43,580), camphor (%17,136), alpha thujone (%6,724), 1,8- cineole (%5,346), alpha humulene (%3,765), borneol (%3,366) olarak belirlenmiştir. S.fruticosa türünün yapraklarından elde edilen uçucu yağın ana bileşenleri 1,8- cineole (%33,907), camphor (%20,243), caryophyllene (%6,153), beta pinene (%6,118) ve camphene (%5,141) olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar göz önüne alındığında bu iki türün benzer ve farklılıkları gözlemlenmiştir The aim of this research is to compare the essential oil ratios and essential oil contents of Salvia officinalis and Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.) planted in the common area. The leaves of the plants obtained at the end of the harvest were dried and the essential oil ratios were determined by water distillation method and the essential oil components were analyzed by GC-MS device. The essential oil ratios in the leaves of S.officinalis and S.fruticosa were determined as 1.5% and 3.5%, respectively. The main components of essential oil in S.officinalis leaves are beta thujone (43.580%), camphor (17.136%), alpha thujone (6.724%), 1,8- cineole (5.346%), alpha humulene (3.765%), borneol (3.366%) has been determined. In the S.fruticosa species, the main components of the essential oil were determined as 1,8- cineole (33.907%), camphor (20.243%), caryophyllene (6.153%), beta pinene (6.118%) and camphene (5.141%). As a result of the study, the similarities and differences of these two species in terms of oil rate were revealed.
Collections