Show simple item record

dc.contributor.advisorTopal, Süleyman
dc.contributor.authorKaradal, Kemal
dc.date.accessioned2023-09-22T12:43:40Z
dc.date.available2023-09-22T12:43:40Z
dc.date.submitted2022-08-19
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/742930
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı Salvia officinalis ve Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.)'nın ortak bölgede ekilmesi sonucundaki uçucu yağ oranları ve uçucu yağ kompozisyonlarının karşılaştırılması ve değerlendirilmesidir. Elde edilen bitkilerdeki yapraklar kurutulup su distilasyon yöntemiyle uçucu yağ oranları belirlenmiş ve içerisindeki uçucu yağ bileşenleri GC-MS cihazı ile analiz edilmiştir. S.officinalis ve S.fruticosa yapraklarından elde edilen uçucu yağ oranları sırasıyla %1,5 ve %3,5 olarak belirlenmiştir. S.officinalis yapraklarındaki uçucu yağın ana bileşenleri beta thujone (%43,580), camphor (%17,136), alpha thujone (%6,724), 1,8- cineole (%5,346), alpha humulene (%3,765), borneol (%3,366) olarak belirlenmiştir. S.fruticosa türünün yapraklarından elde edilen uçucu yağın ana bileşenleri 1,8- cineole (%33,907), camphor (%20,243), caryophyllene (%6,153), beta pinene (%6,118) ve camphene (%5,141) olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar göz önüne alındığında bu iki türün benzer ve farklılıkları gözlemlenmiştir
dc.description.abstractThe aim of this research is to compare the essential oil ratios and essential oil contents of Salvia officinalis and Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.) planted in the common area. The leaves of the plants obtained at the end of the harvest were dried and the essential oil ratios were determined by water distillation method and the essential oil components were analyzed by GC-MS device. The essential oil ratios in the leaves of S.officinalis and S.fruticosa were determined as 1.5% and 3.5%, respectively. The main components of essential oil in S.officinalis leaves are beta thujone (43.580%), camphor (17.136%), alpha thujone (6.724%), 1,8- cineole (5.346%), alpha humulene (3.765%), borneol (3.366%) has been determined. In the S.fruticosa species, the main components of the essential oil were determined as 1,8- cineole (33.907%), camphor (20.243%), caryophyllene (6.153%), beta pinene (6.118%) and camphene (5.141%). As a result of the study, the similarities and differences of these two species in terms of oil rate were revealed.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleKütahya bölgesinde yetiştirilen Salvia officinalis ve Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.) türlerinin yapraklarındaki uçucu yağ oranları ve bileşenlerinin analizi
dc.title.alternativeIn the leaves of Salvia officinalis and Salvia fruticosa Mill., (syn. Salvia triloba L.) species growed in the Kütahya region essential oil ratios and analysis of its components
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-08-19
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10280549
dc.publisher.instituteLisansüstü Eğitim Enstitüsü
dc.publisher.universityKÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid730511
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess