Siirt yöresinde yetiştirilen mahalli üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) bazı biyokimyasal özelliklerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Siirt İli Merkez ve köylerinde tespit edilmiş ve çok uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan 20 mahalli üzüm çeşidine ait bazı özellikler incelenmiştir. Çeşitlere ait meyve, çekirdek ve şıra içerikleri gibi bazı özellikler, ölçüm ve tartımlarla, organik asit ve fenolik bileşik içerikleri HPLC yöntemiyle, antioksidan kapasite ise FRAP yöntemiyle belirlenmiştir. Organik asit içerikleri ele alındığında, tartarik asit, 1869.65-486.36 mg.L-1; malik asit, 1019.03- 221.60 mg.L-1; sitrik asit, 295.34.- 40.87 mg L1; süksinik asit, 937.95-152.40 mg L-1 ve fumarik asit, 10.34-1.94 mg L-1 aralığında ölçülmüştür. Tartarik asit, Kırmızı sinceri; malik asit, Beyaz sinceri; sitrik asit, Kırmızı sinceri; süksinik asit, Düvrevi ve fumarik asit, Emiri çeşitlerinde en yüksek değere ulaşmıştır. Çeşitlerin fenolik içerikleri ele alındığında, rutin, 5.84-0.07 mg.L1; protokateşik asit 2.97-0.34 mg.L-1; ellajik asit 5.73-0.34 mg.L-1; quersetin 2.76-0.16 mg.L-1; gallik asit 63.35-3.81 mg.L1; klorojenik asit12.76-0.65 mg.L1; p-kumarik asit 4.46-0.09 mg.L-1; ferulik asit 3.30-0.22 mg.L-1; q-kumarik asit 1.29-0.24 mg.L-1 ve florodizin 1.21-0.20 mg.L-1 aralığında tespit edilmiştir. Çeşitlere göre en yüksek fenolik içeriklere bakıldığında, rutin, Karröd; protokateşik asit Gözane; ellajik asit Polati; quersetin Karröd; gallik asit Düvrevi; klorojenik Çiçike nator; p-kumarik asit Çiçike nator; ferulik asit Polati; q-kumarik asit Reşealya ve florodizin Beyaz sinceri çeşitlerinde tespit edilmiştir. Toplam antioksidan kapasite 7.53-0.64 mg.L-1 aralığında tespit edilmiş, en yüksek oran, Emiri çeşidinde gözlenmiştir. q-Kumarik asit dışında analiz sonuçlarının tamamı istatistiki açıdan önemli [(P <0.01), (P <0.05)] bulunmuştur. In this study, some characteristics of 20 local grape varieties that have been identified in the center and villages of Siirt Province and have been cultivated for many years were examined. Some quantitative properties of cultivars such as fruit, seed and must contents were determined by measuring and weighing method, organic acid and phenolic compound contents by HPLC method and antioxidant capacity by FRAP method. Several organic acids contents were measured in different ranges as: tartaric acid, 1869.65-486.36 mg.L-1; malic acid, 1019.03- 221.60 mg.L-1; citric acid, 295.34.- 40.87 mg L1; succinic acid, 937.95-152.40 mg L-1 and fumaric acid, 10.34-1.94 mg L-1. Tartaric acid, malic acid, citric acid, succinic acid, and fumaric acid reached the highest values in the varieties of Kırmızı sinceri, Beyaz sinceri, Kırmızı sinceri, Düvrevi and Emiri, respectively. Several phenolic compounds were detected in different ranges as: rutin, 5.84-0.07 mg.L1; protocatechic acid, 2.97-0.34 mg.L-1; ellagic acid, 5.73-0.34 mg.L-1; quersetin, 2.76-0.16 mg.L-1; gallic acid, 63.35-3.81 mg.L1; chlorogenic acid, 12.76-0.65 mg.L1; p-coumaric acid, 4.46-0.09 mg.L-1; ferulic acid, 3.30-0.22 mg.L-1; q-coumaric acid, 1.29-0.24 mg.L-1 and fluorodizine, 1.21-0.20 mg.L-1. When looking at the highest phenolic contents, rutin, protocathic acid, ellagic acid, quersetin, gallic acid, chlorogenic, p-coumaric acid, ferulic acid, q-coumaric acid, and fluorodizine were detected in the varieties of Karröd, Gözane, Polati, Karröd, Düvrevi, Çiçike nator, Çiçike nator, Polati, Reşealya and Beyaz sinceri, respectively. Total antioxidant capacity was determined in the range of 7.53-0.64 mg.L-1, the highest rate was observed in Emiri variety. Except for q-coumaric acid, all analysis results were statistically significant [(P <0.01), (P <0.05)].
Collections