Fast food franchising çalışanlarında liderlik uygulamaları ve iş stresinin işten ayrılma niyetine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Fast food sektöründe çalışan personel devir hızları incelendiğinde, yıl boyunca toplam personel sayısı kadar kişinin çıkış yaptığı ve yerlerine yeni kişilerin alındığı bir tablo ortaya çıkmaktadır. Bu devir hızının çeşitli sebepleri olmakla birlikte, doğru liderlik yöntemlerinin uygulanamaması, yoğun strese maruz kalınma ve iş görenlerin işten ayrılmak istemesi, bu araştırmanın en önemli çıkış noktasıdır. Bu araştırmada, fast food sektörü çalışanlarında algılanan liderlik stilleri ve algılanan stresin, işten ayrılma niyetine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma 416 kişilik örneklem üzerinden Liderlik Tarzları Ölçeği, Algılanan Stres Düzeyi Ölçeği ve Ayrılma İsteği Ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre demokratik liderlik algılanan stresi azaltırken, otokratik liderlik algılanan stresi ve işten ayrılma isteğini artırmaktadır. Bununla birlikte karizmatik liderlik tarzının algılanan stres düzeyine ve işten ayrılma niyetine önemli bir etkisi olmamıştır. Araştırmanın bir diğer bulgusuna göre algılanan stres düzeyinin örgütten ayrılma isteği üzerinde herhangi bir belirleyiciliği yoktur. Araştırmada, otokratik liderlik algısının ve algılanan stres düzeyinin işgörenlerin cinsiyetine, yaşına, medeni durumuna, öğrenim durumuna, sektördeki deneyimine ve işletmedeki deneyimine göre farklılaştığı belirlenmiştir. İşten ayrılma niyeti ise öğrenim düzeyine, sektördeki tecrübeye ve işletmedeki deneyime göre farklılaşmaktadır. When the turnover rates of the personnel working in the fast food sector are analyzed, a table shows the number of employees and the replacement of the new persons during the year. Although there are various reasons for this turnover rate, failure to apply the right leadership methods, intense stress and the desire of the employees to leave the work is the most important starting point of this research. In this study, it is aimed to investigate the effect of perceived leadership styles and perceived stress on the intention to quit in fast food sector employees. The study was conducted on the scale of 416 people using the Leadership Styles Scale, Perceived Stress Level Scale and Separation Request Scale.According to the findings of the study, democratic leadership decreases perceived stress, while autocratic leadership increases perceived stress and willingness to quit. However, it has been observed that the style of charismatic leadership has no significant effect on perceived stress level and intention to leave. According to another finding of the study, the perceived stress level does not have any determinants on the desire to leave the organization. In the study, it was determined that autocratic leadership perception and perceived stress level differ according to the gender, age, marital status, education level, experience in the sector and experience in the enterprise. The intention to quit is differentiated according to the level of education, experience in the sector and the experience in the enterprise.
Collections